Nieuws

Een goed begin!

Okay, vanaf januari kunnen motorrijders sneller op een wat meer bij het Hollandse postuur passende motorfiets. Want een 2+ m lange, massieve Hollandse jongeling op een 125 cc is niet zo’n slim idee. Zeker niet als die persoon al de rijpe leeftijd van 22 heeft gehaald… Want dan zijn wij mannen immers echt volwassen en vol verantwoordelijkheidsgevoel.

 

Tot 1 januari was het nog zo:  Ben je jonger dan 24 jaar, krijg je eerst te maken met de lichte motor (A1). Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op die leeftijd mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens (Voertuigbeheersing en Verkeersdeelneming) doen voor het rijbewijs A1.

Minimaal twee jaar na het behalen van A1 kun je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor moet je weer het praktijkexamen Verkeersdeelneming doen. Minimaal twee jaar na het behalen van A2 mag je overstappen naar de motor met onbeperkt vermogen (A). Ook daarvoor moet je weer opnieuw praktijkexamen Verkeersdeelneming te doen.

Niet voor de veiligheid hoor. Gewoon als verdienmodel voor de Overheid.

 

Ben je ouder dan 24, dan mag je ook rechtstreeks examen doen voor onbeperkt vermogen (A), bestaande uit een theorie-examen en de twee praktijkexamens.

 

Overslaan van een voorliggende klasse geldt nog niet voor het A2-rijbewijs, maar daar komt per 31 december aanstaande verandering in. Dan kun je vanaf je 20e rechtstreeks je rijbewijs A2 voor de middelzware motor halen. Je hoeft dan niet meer eerst je rijbewijs A1 voor de lichte motor te hebben. Maar als 22 jarige je deze zomer gehaalde rijbewijs ‘Light’ inruilen voor een rijbewijs ‘Medium’ gaat niet. Dat die kromme constructie komt door een vertaalvoudje van uit het Europees naar het Nederlands? Ach; zand er over. Van achter een vergadertafel ziet de wereld er nu eenmaal heel anders uit…

 

Voor de volledige regelgeving aangaande het motorrijbewijs en de exacte eisen voor iedere categorie, kun je terecht op de site van de Rijksoverheid….

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws