Nieuws

Een BMW S1000RR uit de 3D-printer

Thuis het frame van je nieuwe motor maken met een 3D-printer? Zo ver is het nog lang niet, al onderzoeken motorbouwers wel de mogelijkheden van de technologie die steeds toegankelijker wordt. Zo onthulde BMW tijdens de BMW Group Digital Day een volledig met een 3D-printer gemaakt frame voor een S1000RR.

BMW besteedde tijdens het evenement onder meer aandacht aan de voordelen van 3D-printen. Zo is het dankzij deze technologie mogelijk vormen te creëren die met meer traditionele bewerkings- en gietprocessen niet mogelijk zijn. Het printen met kunststof, zoals ook dit frame, wordt vooral gebruikt tijdens de beginfase. Zo is het met de 3D-printer mogelijk snel kleine en complexe onderdelen te printen.

Ook verderop in het proces wordt steeds meer gebruikgemaakt van 3D-printtechnologie. Zo worden er naar schatting in München al meer dan 140.000 3D-geprinte onderdelen per jaar geproduceerd. Zowel van kunststof als metaal. Uiteraard is een kunststof frame zoals die van de S1000RR hierboven niet geschikt om op te rijden, maar het biedt wel de mogelijkheid te experimenteren met meer bijzondere vormen.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste test Triumph Daytona 660

Eerste test Triumph Daytona 660

14 april, 2024

Ook Triumph wil een graantje meepikken in het groeiende segment van betaalbare sportieve motorfietsen. Waar de ...

Overig nieuws