Nieuws

Duitsland veiliger: metalen bochtschilden vervangen door kunststof variant

Het Ministerie van Verkeer in de Duitse deelstaat Baden Wuertemberg besloten al haar metalen bochtschilden stapsgewijs te vervangen voor nieuwe kunststof schilden. Dat gebeurt onder meer op aandringen van Biker Union E.v., de Duitse belangenvereniging voor motorrijders.

De schilden, die weggebruikers erop attenderen dat ze een scherpe bocht naderen, werden tot op heden altijd van metaal gemaakt. Zowel de praktijk als bij onderzoeken bleek echter aan dat een motorrijder een botsing met zo’n metalen paal meestal niet overleefde. Bij de nieuwe kunststof paal, die in samenwerking met Biker Union werd ontwikkeld, ligt de overlevingskans een stuk hoger.

Foto: DEKRA

Dat werd eind vorig jaar al bewezen bij crashtests van DEKRA, de Duitse inspectie op het gebied van motorvoertuigen. Zo werd aangetoond dat een vergelijkbare botsing met een kunststof paal over het algemeen slechts lichte verwondingen veroorzaakte, terwijl die bij de metalen variant fataal was. Naar aanleiding van deze resultaten werd in de deelstaat een aanvullende proef gehouden.

Nu ook deze succesvol is afgerond, is besloten alle metalen bochtschilden te vervangen. Biker Union is bezig om de borden in heel Duitsland ingevoerd te krijgen.

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.