Nieuws

Duitsland veiliger: metalen bochtschilden vervangen door kunststof variant

Het Ministerie van Verkeer in de Duitse deelstaat Baden Wuertemberg besloten al haar metalen bochtschilden stapsgewijs te vervangen voor nieuwe kunststof schilden. Dat gebeurt onder meer op aandringen van Biker Union E.v., de Duitse belangenvereniging voor motorrijders.

De schilden, die weggebruikers erop attenderen dat ze een scherpe bocht naderen, werden tot op heden altijd van metaal gemaakt. Zowel de praktijk als bij onderzoeken bleek echter aan dat een motorrijder een botsing met zo’n metalen paal meestal niet overleefde. Bij de nieuwe kunststof paal, die in samenwerking met Biker Union werd ontwikkeld, ligt de overlevingskans een stuk hoger.

dekra unfallbeispiele crashtest kurvenleitfaden kollisionsszenario von oben

Foto: DEKRA

Dat werd eind vorig jaar al bewezen bij crashtests van DEKRA, de Duitse inspectie op het gebied van motorvoertuigen. Zo werd aangetoond dat een vergelijkbare botsing met een kunststof paal over het algemeen slechts lichte verwondingen veroorzaakte, terwijl die bij de metalen variant fataal was. Naar aanleiding van deze resultaten werd in de deelstaat een aanvullende proef gehouden.

Nu ook deze succesvol is afgerond, is besloten alle metalen bochtschilden te vervangen. Biker Union is bezig om de borden in heel Duitsland ingevoerd te krijgen.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Precies vier dagen te koop

Precies vier dagen te koop

19 april, 2024

Vespa viert het 140-jarig bestaan op passende wijze. Het bouwt niet alleen een exclusieve scooter (maximaal 140), ...

Overig nieuws