Nieuws

Ducati Panigale V4 Superleggera: 234 pk voor 90.000 euro

Enkele uren voor de officiële presentatie zijn de beelden van het nieuwe paradepaardje uit Italië uitgelekt. Dus maak kennis met de gloednieuwe Ducati Panigale V4 Superleggera. Een motor die, zoals de naam al doet vermoeden, niet alleen heel erg licht is. Maar ook erg duur.

Uiteraard is de nieuwe Superleggera gebaseerd op de Panigale V4R, het huidige topmodel binnen de Panigale V4-familie. Deze motor, die als homologatiemodel dient voor het WK Superbike, is zelf ook al een echt kanon. Maar haalt niet het onderste uit de kan. Dat heeft te maken met de homologatieregels. Die stellen namelijk dat het homologatiemodel niet meer dan 40.000 euro kosten. Dus was Ducati enigszins beperkt in haar mogelijkheden. Voor de Superleggera zijn al die beperkingen overboord gegooid en toont Ducati wat mogelijk is als geld ‘geen rol’ speelt.

Eind 2019 werd de eerste informatie rond de nieuwe Superleggera openbaar. Zo konden wij al destijds een spyshot van de motor laten zien. Maar nu zijn ook de keiharde cijfers bekend. Hierdoor weten we dat ook de Superleggera, net als de V4R, aangedreven zal worden door de 998cc variant van Ducati’s V4. Die is volgens opgave goed voor een topvermogen van liefst 224 pk bij 15.250 tpm in straattrim. Met een speciale race-uitlaat moet dit groeien tot 234 pk bij 15.500 tpm, net zoveel als een V4R met racekit. Gewicht? Volgens de typgoedkeuring weegt dit raspaardje slechts 173 kilo. Daarmee duikt de nieuwe motor 11 kilo onder het gewicht van de V4R. Het opgeven drooggewicht is volgens de gegevens in ieder geval 152 kilo.

Dit is, volgens Ducati, gelukt door onder meer het frame, de swingarm en de BST-wielen, in carbon uit te voeren. Voor de vering vertrouwt Ducati op het Zweedse goud van Öhlins – achter met titanium veer –, de droge koppeling wordt geleverd door STM. Om verder gewicht te besparen zijn een flink aantal bouten vervaardigd uit het lichtgewicht titanium, hetzelfde geldt voor de nokkenassen en het Akrapovic-uitlaatsysteem.

De nieuwe V4 Superleggera moet vanaf april 2020 in productie gaan en vanaf mei 2020 worden uitgeleverd.  In totaal worden er slechts 500 stuks geproduceerd, wat volgens Ducati neerkomt op 5 motorfietsen per dag. Als prijs wordt een bedrag van 90.000 euro genoemd, exclusief BPM.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws