Nieuws

Dit zijn de nieuwe Honda CRF1100L Africa Twin en Africa Twin Adventure Sports

Geheel volgens planning heeft Honda haar nieuwe CFR1100L Africa Twin en Adventure Sports gepresenteerd. Een volledig nieuw vlaggenschip-model uit Japan die zich, net als de concurrentie, meer op het offroad richt dan zijn voorganger. Grootste nieuws daarbij is het grotere blok. De longinhoud van de Africa Twin groeit namelijk van 988 naar 1.084 cc.

Deze wijziging heeft ook zijn veerslag op het vermogen, dat groeit van 95 naar 102 pk bij 7.500 tpm. Ook het koppel neemt toe van 98 Nm bij 6.000 tpm naar 105 Nm bij 6.250 tpm.

Het nieuwe blok voldoet, niet geheel onbelangrijk, uiteraard ook aan de Euro5-norm. Daarnaast is de 2020-Africa Twin 5 kilo lichter (nu 226 kilo rijklaar) dan zijn voorganger en heeft hij een slanker voorkomen gekregen. Daar  is onder meer het volledig nieuw ontworpen frame debet aan, dat nu voorzien is van een aangeschroefd aluminium subframe. De eveneens uit aluminium vervaardigde swingarm is gebaseerd op die van de CRF450R enduro. De CRF1100L is tevens voorzien van een smaller zadel, korter windscherm en handkappen wat het rijden op onverhard ten goede komt.

Qua elektronica is de waslijst aan updates misschien wel het grootst. De nieuwe avonturier uit Japan beschikt nu over een zes-assige IMU, een zevenvoudig instelbare hellingshoek-afhankelijke tractiecontrole, drievoudig instelbare wiellift-detectie (wheelie-controle), bochten ABS (met offroad-setting) en Rear Lift Controle (stoppie-herkenning). Bovendien is de DCT-uitvoering uitgebreid met een zogenaamde bochtendetectie. Ook is het aantal beschikbare rijmodi voor 2020 uitgebreid met een Offroad-stand en twee door de gebruiker zelf in te stellen USER-modi, als aanvulling op de reeds bestaande Urban, Tour en Gravel-modi. Deze kunnen, middels het 6,5 inch grote TFT-touchscreen, eenvoudig geselecteerd worden. De nieuwe dubbele ledkoplampen staan hoger en zijn gecombineerd met Daytime Running Lights (DRL) die zich automatisch aanpassen aan de intensiteit van het omgevingslicht.

De meer toer-gerichte Adventure Sports heeft daarnaast een grotere 24,8 liter benzinetank, betere windbescherming, een in de hoogte instelbaar windscherm, grote protectoren voor het carter, aluminium kofferrek en tubeless banden. Verwarmde handvatten en een 12V-aansluiting voor bijvoorbeeld een navigatiesysteem behoren ook tot de standaard uitrusting. Ook zal de 2020 Africa Twin Adventure Sports in Nederland standaard geleverd worden met elektronisch instelbare vering van Showa.

De 2020 CRF1100L Africa Twin zal beschikbaar in de kleuren Mat Ballistic Black Metallic en Grand Prix Red en is vanaf medio november 2019 verkrijgbaar, vanaf € 16.858,- (DCT: € 18.158,-). Bij de Adventure Sports is er de keuze uit de kleuren Darkness Black Metallic en Pearl Glad White. Deze is een maand eerder (vanaf oktober 2019) verkrijgbaar voor een vanafprijs van € 21.058,- (DCT: € 22.358,-). Info: www.honda.nl/motorcycles

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Precies vier dagen te koop

Precies vier dagen te koop

19 april, 2024

Vespa viert het 140-jarig bestaan op passende wijze. Het bouwt niet alleen een exclusieve scooter (maximaal 140), ...

Overig nieuws