Nieuws

Dit is volgens bezoekers de mooiste motor van de Eicma

Uit een peiling onder meer dan 16.000 bezoekers van de Italiaanse motorbeurs is de nieuwe MV Agusta Brutale 1000 Serie Oro verkozen tot mooiste motor. Op plek twee en drie zijn de Ducati Hypermotard SP en Aprilia RSV4 1100 Factory geëindigd.

In de veertien jaar dat motorblad Motocilismo de door de Italiaanse merken gedomineerde verkiezing organiseert, is het overigens al de vijfde keer dat MV Agusta er met de eerste plaats vandoor gaat. Alle andere keren was het een Ducati die als mooiste verkozen werd.

De top vijf wordt dit jaar compleet gemaakt door de Moto Guzzi V85 TT (plek vier) en KTM 790 Adventure.

Extraverte naked
De Brutale 1000 Serie Oro laat zich het best omschrijven als een heerlijk extraverte naked zoals alleen MV die kan maken. Een 1.000 cc vierpitter met liefst 208 pk vermogen achter de knop. Dit kan, met het optionele titanium uitlaatsysteem van SC-Project, zelfs opgepept worden tot 212 pk bij 13.600 tpm.

Foto: MV Agusta

Het blok, dat in een stalen vakwerkframe met aluminium schetsplaten hangt, is op vele punten aangepast en wordt gecombineerd met een ride-by-wire-systeem en een IMU. Aan boord is dus de nodige elektronica, met onder andere verschillende mappings, tractiecontrole, wheelie-controle, launch-controle en een quickshifter (op/terug).

Öhlins leverde de vering en stuurdemper, allemaal volledig elektronisch. Ook de remmen zijn van hoog niveau: Brembo Stylema’s.

Rijklaar zet deze Serie 1000 Oro 184 kilo op de schaal, onder meer door gebruik te maken van carbon velgen en stroomlijndelen. Ook de verdere aankleding is high-end met LED-koplamp, hellingshoekafhankelijke bochtverlichting, dagrijverlichting, een 5 inch TFT-dashboard en tal van prachtige details als bijvoorbeeld de radiateurkappen die doorlopen in winglets om de stabiliteit op snelheid te bevorderen.

Hoeveel er gemaakt worden? Slechts 300. De prijs, die nog niet bekendgemaakt is, zal vermoedelijk dan ook niet mals zijn. De Brutale 1000 Serie Oro wordt in een oplage van slechts 300 stuks geproduceerd. Een prijs is nog niet bekend, maar die zal waarschijnlijk niet mals zijn….

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.