Nieuws

Dijk gaat niet dicht, gemeente stuurt aan op bewustwording

In een poging de overlast van motorrijders op de Lekdijk te verminderen, heeft de gemeente Vijfheerenlanden besloten om overlastgevers op hun deel van de weg met borden te attenderen op de hinder die zij veroorzaken. Die borden zullen vanaf september langs het onder motorrijders populaire stuk asfalt komen te staan.

Het gaat in eerste instantie op een proef die de gemeente samen met Waterschap Rivierland en de politie gaat opzetten. Als blijkt dat de aanpak werkt, dan wordt de bewustwordings-strategie mogelijk uitgebreid naar andere plekken die geplaagd worden door overlastgevende-motorrijders.

Aanwonenden van de dijk hadden er bij de gemeente op aangedrongen de hele dijk af te sluiten voor motorrijders. Vergelijkbaar met de maatregel die in Lopik is genomen. De naburige gemeente heeft namelijk besloten hun deel van de Lekdijk tot verboden gebied te verklaren voor motorrijders in de weekenden en op feestdagen.

Zover wil de gemeente Vijfheerenlanden dus niet gaan. Onder andere omdat zo’n afsluiting volgens de gemeente juridisch gezien lastig op te stellen is. Bewoners die aan de dijk wonen zouden bijvoorbeeld wel toegang moeten krijgen, en dat maakt het handhaven weer lastig.

De bewustwordings-borden komen in eerste instantie op het stuk dijk tussen Ameide en Everdingen te staan. Daarnaast zal de politie ook metingen gaan verrichten in het gebied. Daarbij wordt naast de gereden snelheid, ook geregistreerd hoeveel geluid motorrijders produceren.

Aan de hand van deze metingen, wordt vervolgens gekeken of de aanpak van de gemeente helpt.

Rechter: Gemeente mag motoren wel weren op dijken

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.