Nieuws

DG SPORT – BIKERS’CLASSICS

DG SPORT – BIKERS’CLASSICS

10 redenen om de 12de editie van de Bikers’ Classics niet te missen

FEEST IN FRANCORCHAMPS
De vaste bezoekers van de Bikers’ Classics weten al lang dat het eerste weekend in juli altijd een feestje wordt gebouwd op het circuit van Spa-Francorchamps. Dit jaar is de veertigste verjaardag van de Suzuki RG500 extra reden voor feest van 4 tot en met 6 juli. Deze twaalfde editie van de Bikers’ Classics is beslist geen dertien in het dozijn. Want met een ongekende lin-up in de Sidecar Parade en de 4 Hours of Spa Classic is er nog zó veel meer. Nog vragen?
JA, EEN PAAR. HOEVEEL RG’S LEGGEN DAN DAT ROOKGORDIJN?
Dat is momenteel nog onduidelijk omdat er dankzij de inspanningen van de enthousiaste ‘connaisseurs’ van de Amicale Spirit of Speed nog steeds namen en machines aan de deelnemers worden toegevoegd. Reken er maar op dat het er tientallen zullen zijn. De Brit Steve Wheatman bezit de grootste privécollectie van Suzuki-racers ter wereld en hij zal dan ook dit jaar weer niet ontbreken met een aantal parels uit zijn verzameling voor onder meer Mick Grant, Steve Parrish, Tepi Länsivuori en Wil Hartog. En nog meer. ‘Suzuki Steve’ brengt vijftien racers mee. Ja, vijftien!
VIJFTIEN? TOE, NOEM ER EENS EEN PAAR…
Een paar, tja… Oké. De Suzuki XR14 waarmee Barry Sheene in 1975 de Dutch TT won. Het was de eerste Grand Prix-overwinning op een RG. Historisch! De XR27 waarmee Sheene in 1979 een onvergetelijk duel uitvocht met Kenny Roberts in Silverstone… De XR34 waarmee Randy Mamola in 1980 de Grand Prix op Zolder won… Een zeldzame XR86 van Daryl Beattie… De XR88 van Nobu Aoki… En wat te denken van de Lucky Strike-XR84 uit 1994 van Kevin Schwantz! Zijn oud-teamgenoot Didier de Radiguès stapt voor de gelegenheid op de machine. Maar er zijn meer exoten. Ook de machine waarmee Jack Middelburg als allerlaatste privé-coureur een Grand Prix wist te winnen, is te zien en de exclusieve HB Suzuki TGA1-500 van Roberto Gallina en Massimo Tamburini komt naar Francorchamps. Die fiets was niet succesvol, maar mooi is ie wel. Wat wil je, met Massimo Tamburini als designer…
TOCH NIET ALLÉÉN MAAR SUZUKI’S?
Nee, hoor. Het Team Classic Racing Motorcycles brengt uit Frankrijk een paar schitterende Yamaha YZR500’s uit 1986 en 1989 voor niemand minder dan Steve Baker en Christian Sarron. Hubert Rigal stapt op zijn prachtig gerestaureerde Yamaha 0W31. En liefhebbers van een echte geluidssensatie moeten zorgen dat ze zeker even lekker dicht in de buurt komen van die heel bijzondere Königs. Die pitlane mag je dus niet missen.
HOE KOM IK DAN IN DIE PITLANE?
Heel simpel. Geen moeilijk gedoe met pasjes en scans. De pitlane is tijdens de Bikers’ Classics geen verboden terrein. Een ticket geeft je toegang tot de paddock én de pitlane. Dé kans dus om oog in oog te komen staan met een oude held van vroeger en met legendarische machines.
EEN ONGEKENDE LINE-UP BIJ DE SIDECARS, ZEI JE. HOEZO?
Steve Webster. Alain Michel. Egbert Streuer. Rolf Steinhausen. Werner Schwärzel. Steve Abbott. Bruno Holzer. En:… Rolf Biland en Kurt Waltisperg! Om maar eens even negen redenen te noemen om naar Francorchamps te komen… Allemaal oud-wereldkampioenen die komen! Om te rijden! En het materiaal dat ze meebrengen, is echt om je vingers bij af te likken. Biland met een LCR Swissauto, Michel met een Krauser/Yamaha, Webster met een Windle/Yamaha, Steinhausen met een Busch/König… Een leger aan LCR/Yamaha’s…. Zoals gebruikelijk is het ‘open huis’ bij de Sidecar-coryfeeën. In de enorme tent in de paddock staan meer dan dertig sidecars. Oh, en als je twee mannen ziet zweten en sleutelen, grote kans dat het Derek Jones en Brian Ayres zijn…
OP ZATERDAGAVOND WEER DE 4 HOURS OF SPA CLASSIC?
Absoluut! Die wedstrijd behoort tot het vaste programma van de Bikers’ Classics. En elk jaar lijken de teams – met hier en daar voormalige Grand Prix- en WK Superbike-coureurs – en motoren beter en sterker te worden. De European Classic Series zijn inmiddels een heel serieus, maar nog altijd erg leuk spelletje geworden en de race in Francorchamps is de tweede in een serie van vier.
WORDEN ER NOG MEER RACES VERREDEN?
Zeker. Er zijn onder meer wedstrijden voor het Belgische Classic Bike-kampioenschap voor 350 en 500 cc-motoren van 1950 tot 1972. De races tellen ook mee voor het internationale IHRO-kampioenschap. Verder is er ook nog de International Classic Grand Prix met twee races op zondag. Er wordt nog echt hard gestuurd met die oude 250 en 350-Kawasaki’s, Yamaha’s en Rotaxen. En ook inmiddels een vast item op lijst: de CSBK Masters Series, een klasse met oude – voornamelijk – ‘naked bikes’. Een beetje retro AMA Superbike-stijl, zeg maar. Stoere fietsen!
STAAT DE PARADE OVER HET OUDE CIRCUIT NOG OP HET PROGRAMMA?
Wegens succes geprolongeerd. Dus: ja, op zaterdagavond rijden zo’n 750 klassieke racers over het 14 kilometer lange circuit. Het klinkt zo eenvoudig. Dat is het ook, maar ook zo bijzonder.
NOG EXTRAATJES?
Ook hier weer: ja. Rijd je een Suzuki? Dan heb je geluk. Suzuki-eigenaren kunnen voor 25 euro (in plaats van 40 euro excl reservatiekosten) een heel weekend door de paddock struinen, terwijl hun motoren op een speciale parkeerplaats staan gestald. Op zaterdagavond kunnen zij samen met alle Bikers’ Classics-deelnemers meedoen aan de speciale parade over het oude circuit. En natuurlijk is ook voor niet-Suzuki-eigenaars nog genoeg te zien. Natuurlijk is er weer de onderdelenmarkt en op zaterdagavond het ook al traditionele concert.

WAAR KAN IK MEER INFORMATIE VINDEN?
Zoals gewoonlijk op de site www.bikersclassics.be. Daar vind je het volledige programma, de deelnemerslijsten en ook info over de prijzen. Die geef ik je toch ook maar even: Op vrijdag betaal je 15 euro voor een kaartje, op zaterdag kost een ticket 25 euro en op zondag 20 euro. Een voordelige weekendpas met toegang tot de paddock en ook tot de hoofdtribune kost slechts 40 euro. Trouwens, wist je waar de snelste Grand Prix, de snelste pole én de snelste raceronde ooit werd verreden? Inderdaad. In 1977 in Francorchamps. En dat allemaal op een Suzuki RG500. Wie die pole reed? Philippe Coulon. Hij rijdt tijdens de Bikers’ Classics weer op een Suzuki. Dat kan geen toeval zijn!
Foto: Jan & Hetty Burgers

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Noppennieuws 4: nú in de winkel!

Noppennieuws 4: nú in de winkel!

25 juli, 2024

Op vrijdag 25 juli verschijnt Noppennieuws 4 en daarin staan onder meer drie mooie testen. Zo reden Toine van Dijk ...

Overig nieuws