Nieuws

De Vehikel is voorbij…

De Utrechtse Vehikel was een monument. En nu heeft de oprichter en organisator Frits de Graaf er de stekker uit getrokken. De sjeu is van de handel. Het aantal bezoekers daalt en vergrijst steeds meer. Frits heeft intussen ook al 7 kruisjes weggetikt.

Sleutelen, restaureren en rommelen met oude motorfietsen lijkt een gepasseerd station.

Maar wanneer je besluit een beursbezoek gewoon als alibi voor een heel bijzondere trip te gebruiken, dan hebben we nog een verhaal voor je:

Als je dan hoort dat er in de Binnenlanden van Polen ook motorbeurzen  worden georganiseerd, dan moet er even rondgebeld worden. In de buurt van Bydgoszcz zag Polen er inderdaad uit als Oostblok.

De auto- en motorbeurs werd wat buiten de bebouwde kom gehouden. Tussen een stel grauwe flatblokken. Stalletjes waar huisgestookte sterke drank werd verkocht. Veel van uitbundige hakenkruizen voorziene souvenirs uit WOII, walmende vuurtjes waarboven 20W50 worsten wraakzuchtig lagen te smeulen, een container met Honda onderdelen die waarschijnlijk zijn stop in de haven van Antwerpen had gemist, meisjes die zeker geen klassiekers- maar wel degelijk betaalbaar waren, mannen met geschoren hoofden in semi militaire outfits. Wapens vanaf eenvoudige 9mm Tokarevs tot in licentie gemaakte AK47’s.

Er stonden ook motoren. Met de Duitse kenteken platen er nog op en met moedeloos doorverbonden bedrading van de contactsloten. Wat Jawa’s en WSK’s. Na de eerste emoties afgedempt te hebben met een paar nog nasmeulende cholesterol bommen en bier gingen we voor ons uiteindelijke doel: zeldzame dingen scoren.

Als een Kalashnikov met munitie maar 200 euro kost, dan mag een klassieke motor niet veel meer kosten. CWS motoren, Junaks, Lechs, Osa’s Podkowa’s, Sokols, WSK’s en Wul-Gums zijn leuk. De insteek was om een Sokol of een Junak te scoren. Maar er kwam wat tussen.

Een dronken wapenverkoper wilde de kwaliteit van zijn handel aan een net zo dronken potentiële koper showen. Hij hief het machinegeweer en joeg een clip de grijze lucht in. Er ontstond enige verwarring waarbij een barbecue walmend omviel waardoor de vette worsten over het gravel rolden.

Een jonge man deed een greep in de voorraad Nazi souvenirs en ging er snel van door. De ex-eigenaar rende de dader met een half lege fles wodka achterna. De andere helft van de fles had de scherpte uit zijn sprint gehaald. In de verte joelden sirenes. Een stel Poolse agenten ging een paar keer met de wapenstok zwaaiend tussen de aanwezigen door en verdween weer met achterlating van wat beschadigde locals. Al met al werd het toch weer gezellig. Polen die deze kant opkomen hebben gelijk.En wij kennen alleen aardige exemplaren.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

World Ducati Week 2024

World Ducati Week 2024

16 juni, 2024

Van 26 tot en met 28 juli wordt de 12e editie van de World Ducati Week gehouden op het Misano World Circuit. ‘All ...

Overig nieuws