Nieuws

De Lekdijk blijft open

Er komt geen inrijverbod voor motoren op de Lekdijk.
Dat is het resultaat van een verkeersmeting en het daarop volgende rapport in opdracht van de gemeenten Lopik, Schoonhoven en Bergambacht. Dijkbewoners uit die gemeenten hadden geklaagd over (geluids)overlast van motoren. Uit het rapport blijkt echter dat er ‘onvoldoende juridische basis’ is om motorrijders te weren. De feiten komen niet overeen met de beleving van de aanwonenden.

 

De kronkelende Lekdijk tussen Bergambacht, Schoonhoven en Lopik oefent vooral tijdens mooie dagen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op motorrijders. Aanwonenden klaagden echter steen en been over geluidsoverlast en een ‘verkeersonveilig’ gevoel. De drie betrokken gemeenten inventariseerden gezamenlijk het probleem en lieten conform landelijke richtlijnen een verkeersmeting verrichten om zodoende objectieve gegevens te verkrijgen.

 

Meten tijdens mooie dagen

 

Omdat de klachten vooral tijdens mooie (zon- en feest-) dagen binnenkomen, werden de metingen ook op dergelijke momenten uitgevoerd. De resultaten werden door de Omgevingsdienst Midden Holland ingevoerd in een rekenmodel en verwerkt en gepresenteerd in een officieel rapport. Daaruit blijkt dat de feiten niet overeen komen met met de beleving van de bewoners. In de officiële memo staat onder meer: “Op basis van de geluidsberekening is er onvoldoende juridische basis om op grond van de wegenverkeerswetgeving een inrijverbod voor motoren in te stellen. Daarnaast is er gekeken of er andere handvatten zijn om maatregelen te treffen. Een andere mogelijkheid om een inrijverbod voor motoren in te voeren zou het argument van verkeersveiligheid kunnen zijn. Het aantal geregistreerde (verkeers)ongevallen op de Lekdijk is echter niet hoger dan op andere wegen.”

De lokale politie had overigens de gemeente Lopik al geadviseerd om geen inrijverbod in te voeren i.v.m. capaciteit en prioriteit.

bron knmv

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Pieterpadroute voor de motor

Pieterpadroute voor de motor

8 december, 2023

Het Pieterpad vierde in 2023 haar veertigjarig bestaan. De bijna 500 kilometer lange wandelroute tussen het ...

Overig nieuws