Nieuws

De APK. Het vervolg

Deze zomer presenteerde de Europese Commissie een voorstel voor nieuwe regels voor de APK, waardoor voortaan ook motoren, scooters, brommers, aanhangwagens en caravans verplicht periodiek gekeurd zouden worden.

Het is onzeker of het EU-voorstel over een verplichte APK voor motoren een-op-een door Nederland zal worden overgenomen. De Tweede Kamer gaat deze verplichting nu al toetsen.

In Den Haag is bekend gemaakt dat de Vaste Kamercommissie Infrastructuur & Milieu het EU-voorstel voor een verplichte APK aan een ‘subsidiariteitstoets’ zal onderwerpen. Dit betekent in algemene zin dat hogere instanties niet iets moeten doen wat door lagere instanties kan worden afgehandeld.

 De KNMV heeft zich altijd verzet tegen een verplichte technische keuring voor motoren en voert een actieve lobby in Brussel en in Den Haag om deze maatregel tegen te houden.

Maar het zou zomaar kunnen dat de eventuele  uitzonderingen gemaakt gaan worden voor caravans en kinderwagens. Wij motorrijders worden immers toch als risicogroep gezien.

Verder wil men in Brussel dat de frequentie waarmee keuringen plaatsvinden verhoogd moeten worden. Voor Nederland zou dit een toename van circa 2500 tot ongeveer 60.000 controles per jaar betekenen.

De woordvoerders I&M gaan nu toetsen in hoeverre het nodig is dat de Europese Commissie deze verplichtingen aan de 27 Europese lidstaten oplegt. De uitkomst van deze toets moet uiterlijk voor 22 oktober aan Commissievoorzitter Barosso kenbaar worden gemaakt.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws