Nieuws

De ANWB is ook tegen

De ANWB is tegen de APK voor motorfietsen. En "De Koninklijke" spreekt voor 4,2 miljoen leden. Dus moet ze wel gelijk hebben.

Het EU-voorstel om ook voor motorfietsen en bromfietsen een APK-keuring in te stellen, acht de ANWB niet zinvol. Motorrijders begrijpen zeer goed dat een goede technische staat van de motorfiets van levensbelang is.

Technische defecten zijn dan ook zelden de oorzaak van een ongeval. Dat laatste geldt ook voor brom- en snorfietsen. Verder zal een APK-keuring voor bromfietsen die opgevoerd zijn weinig effect hebben omdat de ANWB verwacht dat het ‘opvoeren’ alleen voor het keuringsmoment ongedaan wordt gemaakt.

Aan het APK verhaal wil men overigens nog een hele pluk regels knopen waar we weer direct mee in de knip geraakt worden. In de autohoek zien de fastfitters het schip met de gouden appelen al aankomen.

De voorstellen van de EU betekenen ook een verzwaring van de keuringspunten in Nederland. Zo zouden onder meer ook de achteruitrijlampen,  motorvermogen en de kooktemperatuur van de remvloeistof gecontroleerd moeten gaan worden. Hier is extra apparatuur voor nodig. Bovendien vergt de keuring hierdoor extra tijd. De ANWB vindt dat de kosten van het uitvoeren van een keuringspunt moet opwegen tegen de winst die je mag verwachten op het gebied van verkeersveiligheid of milieu. Maar deze nieuwe keuringspunten leiden alleen maar tot lastenverzwaring. Daarom adviseert de ANWB het Europese parlement om deze voorstellen niet over te nemen.

 

bron:ANWB

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Test met ons het Suzuki-gamma!

Test met ons het Suzuki-gamma!

21 april, 2024

Suzuki heeft de wind behoorlijk onder de vleugels. Afgelopen jaar lanceerde de Japanse fabrikant een compleet nieuw ...
Eerste test: Kawasaki Z500 SE

Eerste test: Kawasaki Z500 SE

20 april, 2024

Voor Kawasaki staat 2024 in het teken van een halveliter-offensief. Liefst drie nieuwe modellen zien het daglicht. ...
Touratech Travel Event 2024

Touratech Travel Event 2024

20 april, 2024

Bekende sprekers, internationale sterren, een grote filmpremière, gerenommeerde exposanten en tal van ...

Overig nieuws