Nieuws

Dat verklaart veel…

Nog niet eerder zijn er in Nederland cijfers over het aantal chauffeurs zonder rijbewijs bekend geworden. Het CBS heeft daar geen statistieken van. 

Bij het Verbond van Verzekeraars is ook niet bekend hoe vaak schade wordt veroorzaakt door rijden zonder rijbewijs. Op verzoek van Werksite bekeek de RDW voor het eerst hoeveel mensen een auto kochten zonder over een geldig rijbewijs te beschikken. De uitkomst bevestigt het onderzoek van Werksite, want het gaat namelijk om 176.000 mensen.

Het zijn overwegend mannen die de auto’s kopen, 67 procent ten opzichte van 33 procent vrouwen. Van tienduizend registraties is het geslacht onbekend. “De woordvoerder van de RDW verklaarde het fenomeen met het feit dat er mensen zijn die een auto kopen en zich dan láten rijden. Bovendien zijn er mensen die auto’s verzamelen, legde hij uit .

Nartuurlijk zullen die er zijn, maar zeker geen 176 duizend“, aldus onderzoeker Tom Spitters.

Het verbijsterende aantal gaat dus niet over rijbewijsloos rondkarren, maar de mensen die dat doen rijden ook onverzekerd. Aan de andere kant: het verklaart wel veel van het rijgedrag dat we zien…

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws