Nieuws

‘Dashcam’ spiegels voor motorfietsen

Op de Nagoya Motorcycle Show in Japan presenteerde het bedrijf D-ride spiegels voor motoren met geïntegreerde camera’s, die filmen wat er voor het voertuig gebeurt en wat er achter het voertuig gebeurt.

Waarom is dit het vermelden waard? Omdat deze spiegels zijn zijn voorzien van geïntegreerde camera’s. De ene is gericht op de rijrichting, de andere filmt de berijder en het achteropkomende verkeer. Dit zijn als het ware dus ‘dashcams’ in de spiegels. In Nederland zijn dashcams niet verboden, maar er kleven wel haken en ogen aan het openbaar maken van het filmmateriaal. 

De D-ride spiegels bieden een elegante oplossing, die het uiterlijk van de motor niet verstoort en die weinig ruimte inneemt op de motor. De camera’s zelf zijn van Sony. Videokwaliteit: 2 miljoen pixels in Full HD met een framerate van 27,5 fps. De camera’s voor en achter bieden een horizontale kijkhoek van 150 graden en een verticale kijkhoek van 82 graden. De camerahoek is instelbaar.

De camera’s in de spiegels worden geactiveerd zodra de contactsleutel van de motor wordt omgedraaid. De instellingen worden bediend via WLAN vanaf een smartphone en zijn compatibel met zowel Android als iPhone. Bij een botsing moet een G-sensor in de camera’s de impact registreren en de opnamegegevens beschermen.

Veranderingen in het licht, bijvoorbeeld bij het rijden door tunnels, moeten onmiddellijk door de camera’s worden geregistreerd zodat er snel aanpassingen kunnen worden gedaan. Daarnaast is het apparaat naar verluidt ontworpen om ‘probleemloos te functioneren in zware regen’. De camera’s voldoen aan beschermingsklasse IP67 en voor de opnamemodule geldt IP65.

Voor de D-ride spiegelcamera’s hoeft slechts één kabel te worden aangesloten die uit de spiegel komt. Deze kan worden aangesloten op een 12V-aansluiting of op een USB-aansluiting (5V). Het is ook mogelijk om de camera rechtstreeks op de motor aan te sluiten.

In Japan biedt de start-up D-ride zijn spiegels met geïntegreerde camera’s aan via een crowdfundingplatform met de naam Campfire. Prijs per paar: omgerekend ongeveer 310 euro.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Dainese D-air krijgt update

Dainese D-air krijgt update

30 november, 2023

Dainese is één van de absolute pioniers op het gebied van airbagtechnologie. In 2000 al presenteerden de Italianen ...
KTM laat het beest groeien

KTM laat het beest groeien

29 november, 2023

KTM’s Super Duke was al bepaald niet schraal bedeeld qua cc’s, maar de 2024-versie groeit ook nog eens een ...

Overig nieuws