Nieuws

Daar had je vader last van

Louwman Museum verwerft Rijkspolitie-Porsche

Het Louwman Museum heeft een Rijkspolitie-Porsche aan de collectie toegevoegd. De auto is een van de drie nog bestaande auto’s uit de eerste serie door de Rijkspolitie aangekochte Porsches. Het betreft een Porsche van het type 356B uit 1962. De speciale uitrusting bestaat onder meer uit een blauw zwaailicht, luidspreker, een zgn. Stornophone en is voorzien van de herkenbare bestickering van de Rijkspolitie.

De Porsche 356 werd in maart 1962 geleverd aan de Sectie Bijzondere Verkeerstaken van de Rijkspolitie. De auto werd toegewezen aan het politie duo van Rijn/de Steen en heeft dienst gedaan tot en met 1966. Het werkterrein omvatte destijds de snelwegen 2/26/4/4a. De Porsche is voorzien van kenteken HG-12-27 en stond bij de Rijkspolitie bekend als ALEX 2707.

De Porsches werden ingezet om het aantal ernstige ongelukken op de snelwegen te verminderen. Toentertijd gold er nog geen maximum snelheid en vangrails ontbraken op de snelwegen. De snelle Porsches konden snelheidsduivels inhalen en tot stoppen dwingen. Met de lange leren jassen en de pothelmen boezemde politiemensen ontzag in.

Om tot het elitekorps van de Rijkspolitie toe te treden dienden de strikte selectieprocedure te worden ondergaan. De bestuurders dienden te beschikken ruime rijervaring, een goede fysieke conditie en over uitstekende rijvaardigheden. Daarnaast was de minimale leeftijd tenminste 25 jaar en dienden de gegadigden gehuwd te zijn en bij voorkeur kinderen te hebben. Op deze wijze werd geborgd dat de bestuurders hun verantwoordelijkheid zouden nemen en geen onnodige risico zouden nemen in het verkeer,

 

Louwman Museum De vaste collectie van het museum toont de geschiedenis van de automobiel in al zijn verschijningsvormen en uit alle tijdperken. Ruim 250 auto’s van meer dan 100 fabrikanten geven een even fraai als indrukwekkend overzicht van de verschillende carrosserievormen en technologische vernieuwingen, met name uit de vorige eeuw. De geschiedenis wordt geïllustreerd door ’s werelds meest uitgebreide automobiele kunstcollectie, bestaande uit onder meer historische affiches, sculpturen, trofeeën en schilderijen. Oh ja: er staat ook een fraaie collectie motorfietsen

 

Openingstijden en toegangsprijzen www.louwmanmuseum.nl

 

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

World Ducati Week 2024

World Ducati Week 2024

16 juni, 2024

Van 26 tot en met 28 juli wordt de 12e editie van de World Ducati Week gehouden op het Misano World Circuit. ‘All ...

Overig nieuws