Nieuws

Cruiser van Moto Morini op de rol?

Zhongneng, het moederbedrijf van Moto Morini, heeft het design van een cruiser laten vastleggen. In een nieuw frame zien we een paralleltwin met 649 cc cilinderinhoud. Het concept is vooralsnog P16 gedoopt.

Moto Morini is een aantal jaar een choppermerk geweest. Ja, dat lees je goed. Na de overname van Moto Morini door de gebroeders Castiglioni moest het nieuwe merk in het portfolio met Ducati, Cagiva en Husqvarna choppers en cruisers gaan bieden. De eerste en meteen ook laatste uitwas van dat plan waren Excalibur en New York met 344 of 507 cc. 

Maar de geschiedenis dreigt zich dit jaar te herhalen, want de huidige eigenaar van het merk, de Chinese Zhongneng Vehicle Group, heeft een design laten beschermen van een machine uit de categorie Kawasaki Vulcan S. De cruiser wordt aangedreven door de 649cc-paralleltwin die we ook in de andere modellen van Moto Morini tegenkomen. Naast de hoge tank, de stereo-achterschokdemper en het stalen dubbel wiegframe valt op dat de Morini tandriemaandrijving heeft. 

Dat frame is, anders dan het motorblok, wel een volledig nieuwe ontwikkeling. En dat is wel een bijzondere stap voor een Chinese fabrikant, die doorgaans meesters zijn in het modulair bouwen. Als het blok ongewijzigd wordt overgenomen, dan is het goed voor 60 pk vermogen en 54 Nm koppel. 

Gaat deze Morini cruiser er ook echt komen? Daar heeft het alle schijn van, want als een fabrikant een bepaald ontwerp laat beschermen, dan is de ontwikkelingsfase in feite nagenoeg afgesloten en is een definitieve beslissing aanstaande. Mocht Moto Morini deze cruiser daadwerkelijk op de markt brengen, dan zal ‘ie zeer waarschijnlijk op de EICMA in Milaan, eind dit jaar, gepresenteerd gaan worden. 

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws