Nieuws

Chinese 400cc-vier-in-lijn met 75 pk

Hup, en daar is het volgende Chinese motorconcept alweer! Het Chinese Colove heeft een 400cc viercilinder met op papier flinke prestaties in gedachten.

De eerste CAD-beelden en technische gegevens die van dit nieuwe motorblok zijn opgedoken, geven een goede eerste indruk Vande intenties van Colove. Het blok heeft 399cc longinhoud en wakkert het vuurtje aan in een klasse die in de jaren negentig erg populair was bij Japanse fabrikanten. De Honda CBR400RR, Kawasaki ZXR400, Suzuki GSX-R400 en Yamaha FZR400 zijn wat dat betreft sprekende voorbeelden. Het vermogen van deze vierpitter lag ergens tussen de 55 en 65 pk. 

Colove rept bij haar vier-in-lijn over 75 pk vermogen en 44 Nm koppel. Dat moet worden bewerkstelligd door een hoge compressie van 13,1:1 en flink wat toeren – het topvermogen wordt bijvoorbeeld bij 13.500 toeren aangetikt en het maximum koppel bij 12.000 toeren. Die toerenhonger komt voort uit een ultrakorte slag van slechts 36,5 mm bij een boring van 59 mm. De vier kleppen per verbrandingskamer worden door twee bovenliggende nokkenassen en slepers bediend. De versnellingsbak is hoog gepositioneerd, terwijl de koppeling mechanisch wordt bediend. 

Vermoedelijk wordt de vier-in-lijn toegepast in een sportieve machine, die volgens Chinese bronnen nog dit jaar op de markt moet komen. 

  

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws