Nieuws

Carbon voorvork voor BMW

In samenwerking met veringspecialist ZF heeft BMW een carbon voorvork ontwikkeld. Misschien niet zo enorm relevant voor straatrijders, maar wel voor de sportieve ambities van de Duitsers. Het eerste succes is een feit.

Het BMW Motorrad World Endurance Team wist de 24 Uur van Spa met een M1000RR met de superlichte voorvork winnend af te sluiten. Dit rijdende ‘laboratorium’ met meer dan 200 pk beschikt over een voorvork waarvan de buitenpoten volledig van carbon zijn vervaardigd. Het binnenwerk bestaat deels uit metaal en deels uit koolstof. Alles draait natuurlijk om een ding: gewichtsbesparing. Hoeveel dat bedraagt, laat BMW helaas nog in het midden.

Naast de massareductie biedt carbon nog een voordeel. Het is mogelijk om de stijfheid waar nodig aan te passen. Dat rekt het inzetbereik van een voorvork op, shatter ontstaat later. De gemiddelde motorrijder heeft helemaal niet zo veel aan een carbon voorvork beaamt BMW. Alle voordelen etaleren zich wel in de racerij. De op de juiste plaatsen stijve vork blijft zelfs onder de zwaarste circuitomstandigheden mooi aanspreken bevestigen de rijders van het BMW Motorrad World Endurance Team.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Stijlvol jasje van LS2

Stijlvol jasje van LS2

1 maart, 2024

LS2 ken je waarschijnlijk voornamelijk van haar helmen, maar de Spaanse firma heeft inmiddels ook een uitgebreid ...
Mail & Win: S100 Clean Pakket

Mail & Win: S100 Clean Pakket

29 februari, 2024

Zo, met de MotorBeurs Utrecht als officieuze aftrap van het nieuwe motorseizoen koud achter de kiezen, is de tijd ...

Overig nieuws