Sport

Briljante Van der Mark wint in Jerez

Op het circuit waar hij in 2014 de Supersport-wereldtitel veroverde, reed Michael van der Mark op zondag naar zijn eerste WK Superbike-overwinning van het seizoen. De Yamaha-coureur finishte op zaterdag en op zondagochtend als tweede en versloeg in de slotwedstrijd op zondag in een rechtstreeks duel zeer overtuigend wereldkampioen Jonathan Rea. Dat leverde Van der Mark zijn derde WK Superbike-zege in zijn carrière op, nadat Alvaro Bautista als leider in de race ten val was gekomen.

Van der Mark kende een geweldig weekend in Jerez. Op vrijdagochtend was hij de snelste in de eerste vrije training, maar door wat kleine foutjes strandde hij in de Superpole op een teleurstellende zevende plaats. Van der Mark werkte zich knap naar voren en gaf ook Jonathan Rea geen kans in de strijd om de tweede plaats. Voor zijn eigen publiek won Bautista de wedstrijd met een marge van 7 seconden voor de uitstekend presterende Van der Mark.

In een poging om Alex Lowes nog van de derde plaats te verdringen, knalde polesitter Rea Yamaha-coureur Lowes onderuit. De wedstrijdleiding besloot Rea daarna terug te zetten naar de vierde positie, terwijl hij de 10 ronden lange Superpole-race vanaf de laatste startplaats moest beginnen. Ook de Superpole-race werd een prooi voor Bautista en andermaal werkte Van der Mark zich na een bepaald niet foutloos optreden naar de tweede plaats.

Van der Marks ‘finest moment’ realiseerde hij zelf een paar uur later op de zonnige zondagmiddag. Startend vanaf de tweede plaats werd de Rotterdammer aanvankelijk nog gepasseerd door Rea en Melandri, maar vanaf de tweede doorkomst kwam Van der Mark langs als tweede, achter kopstarter Bautista. De Spanjaard had zijn zinnen gezet op zijn dertiende overwinning van het jaar, tot hij zevende ronde onderuit gleed in de eerste bocht. Van der Mark kreeg de eerste plaats in de schoot geworpen, maar was nog lang niet zeker van de winst, omdat Rea een ideale kans op 25 punten terug te pakken op Bautista niet wilde laten liggen.

De Noord-Ier was echter geen partij voor de ontketende Van der Mark, die ook onder de zwaardere omstandigheden een moordend tempo wist vast te houden. Vanwege een crash van Honda-rijder Ryouichi Kiyonari werd de race voortijdig beëindigd met een rode vlag. Met een voorsprong van 3,5 seconde op Rea kwam Van der Mark met een staande wheelie over de streep. Toprak Razgatlioglu finishte als derde. Met twee tweede plaatsen en een prachtige zege nestelde Van der Mark zich achter Bautista en Rea op de derde plaats in de tussenstand, 46 punten voor zijn onfortuinlijke teammaat Lowes. De Brit crashte ook op zondag twee keer, maar verdiende met een veertiende plaats in de slotrace nog twee punten.

De grote man van het weekend was echter zonder twijfel Michael van der Mark. “Al vanaf vrijdag was ik snel, maar in de Superpole-race maakte ik een paar stomme inhaalacties, ik was een beetje boos op mezelf, maar ik stond toch op het podium”, aldus Van der Mark. “Bij de laatste race dacht ik wel weer voor het podium te kunnen gaan, maar omdat ik vanaf de tweede plaats mocht starten, wilde ik heel graag het gevecht aan gaan met Alvaro. Ik was er klaar voor, maar Johnny zat er ook al heel snel bij. Ik dacht dat we met z’n drieën een mooi gevecht zouden kunnen hebben, maar helaas crashte Alvaro. Daarna ging het tussen Johnny en mij. Ik bleef achter hem, omdat ik m’n banden wilde sparen voor het einde van de race. Maar achter ons kwamen ze op een gegeven moment dichtbij en ik besloot Johnny voorbij te gaan. Mijn ritme was beter dan op zaterdag en ik kon wegrijden bij Johnny. Ik voelde me zó goed. Jammer dat de race eindigde met een rode vlag, maar dit is ongelooflijk. Want in Misano hebben we nieuwe dingen getest en hier kwam de bevestiging dat ze beter waren.”

Het Ten Kate-team maakte in Misano een comeback. Het werd een weekend met vallen en opstaan voor het Yamaha-team en rijder Loris Baz. De Fransman crashte zwaar op vrijdag, waardoor monteurs moesten buffelen om de machine weer raceklaar te krijgen. Op zaterdag pakte Baz met een twaalfde plaats vier punten, maar in de zondagrace ontbrak hij. In de slotrace werd hij negende.

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.