Nieuws

BMW zorgt voor betere zichtbaarheid van motorrijders

Extra lampen, reflecterende hesjes en felle kleuren. Motorrijders doen van alles om hun zichtbaarheid, en daarmee ook hun eigen veiligheid, in het verkeer te verhogen. Maar daarvoor blijven ze wel afhankelijk van de oplettendheid van de andere weggebruikers. Met de komst van autonome systemen, wordt het helaas wat lastiger.

Moderne auto’s beschikken steeds vaker over autonome rijfuncties. Dat betekent dat een auto het verkeer en de omgeving detecteert en hier, zonder tussenkomst van de bestuurder, op reageert. Hier worden tal van sensoren voor gebruikt, waaronder radar. Het nadeel van zo’n systeem is dat het een broertje dood heeft aan extra verlichting of een knalgeel vest.

De door BMW ontwikkelde radarreflector.

En omdat motorfietsen relatief klein zijn, en vaak zijn aangekleed met kunststof delen, worden ze door lang niet alle radarsystemen goed opgepikt. BMW wil dit veranderen, door een systeem dat in de scheepvaart gebruikt wordt, naar de motorfiets te halen. De Duitsers hebben namelijk radarreflectoren ontwikkeld, die het radarsignaal van auto’s bundelt en gericht terugstuurt.

Op die manier wordt de motor veel beter zichtbaar voor het systeem van de auto. Het formaat en gewicht van deze reflectoren is op boten niet van belang. Maar op motorfietsen is het fijn dat ze zo klein en licht mogelijk gemaakt kunnen worden. BMW heeft daarom gekozen voor bollen ter grootte van een golfbal die gemaakt zijn van kunststof. Omdat het een passief systeem is, zouden deze bollen ook eenvoudig op reeds bestaande motorfietsen gemonteerd kunnen worden.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.