Nieuws

BMW R1250RT als reddende engel

Brandweer Haaglanden had in 2012 de Nederlandse primeur van een brandweermotorfiets. Het is zo’n succes dat recent de vierde motor in gebruik is genomen. Het Haagse korps is de eerste overheidsinstantie die gebruikt maakt van de nieuwe BMW R1250RT. Het model met het immense 10,25” TFT-scherm dus.

Er schuilen bijna tien jaar tussen de eerste en vierde generatie brandweermotor, hoeveel verwantschap is er nog? Opmerkelijk veel blijkt uit een direct vergelijk. Het heeft een logische reden. Elk jaar evalueert het korps het voertuig en past hem dan aan. De eerste motor – een Deens ontwerp – had bluswater, een haspel met slang en perslucht aan boord en dat maakte hem heel zwaar. HSC in Nieuw-Vennep, een specialist in het bouwen van overheidsmotoren, bouwde de motor naar de wensen van het Haagse korps om. De BMW viel daardoor maar liefst honderd kilo af ten opzichte van de eerste versie. De nieuwste motor heeft nog wel blusmiddelen aan boord, maar dat is hoogstens voldoende om een beginnend autobrandje te blussen. Daarom hebben de bestuurders voldoende aan hun Stadler motorpak.

Naast de snelle responstijd en het in verhouding lage kostenplaatje kleeft er nog een onverwacht voordeel aan de vuurrode BMW’s. Het publiek is dol op ze en dat maakt de brandweer plots heel benaderbaar. Die buit dat voordeel direct uit door allerlei voorlichtingsfolders aan de geïnteresseerde voorbijgangers uit te delen.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Honda Collection Hall heropend

Honda Collection Hall heropend

20 mei, 2024

Honda heeft haar Honda Collection Hall, het museum van het merk in het Mobility Resort Motegi in het Japanse ...

Overig nieuws