Nieuws

BMW C evolution: debuut van elektrische maxi-scooter

BMW C evolution: debuut van elektrische maxi-scooter
Ideale optie voor mobiliteit in stedelijke omgeving

München/Rijswijk. De presentatie van de BMW C evolution betekent een nieuw hoofdstuk voor milieuvriendelijke, stedelijke mobiliteit. Deze elektrisch aangedreven maxi-scooter is krachtig, wendbaar, comfortabel en zeer geschikt voor dagelijks gebruik met zijn actieradius van 100 kilometer. Traction control (TCA) en ABS verhogen de veiligheid. Dankzij slimme recuperatie van remenergie en de keuze uit vier rijmodi kan de berijder bovendien zelf kiezen voor sportieve rijdynamiek of maximale efficiency. Vanaf 2 mei staat hij voor €15.520 incl. BTW bij de BMW Motorrad dealers.

BMW Motorrad betrad vorig jaar de markt van de maxi-scooters met de BMW C 600 Sport en de BMW C 650 GT. Deze door een tweecilinder benzinemotor aangedreven tweewielers vallen van meet af aan op door hun dynamische handling en hoge prestaties. De BMW C evolution scoort op dat vlak zo mogelijk zelfs nog beter. In acceleratie doet deze elektrisch aangedreven maxi-scooter niet onder voor een vergelijkbare variant met verbrandingsmotor. Hij is daarentegen wel emissievrij en biedt een heel nieuwe en vooral stille rijbeleving op twee wielen.
BMW Motorrad heeft bij de ontwikkeling voor een groot deel dezelfde weg bewandeld als BMW i heeft gedaan voor de BMW i3. Het is een route die past in de duurzaamheidsstrategie van de BMW Group. De BMW C evolution is onderdeel van een visie op elektrische mobiliteit, waarbij sterk wordt gelet op praktische gebruiksmogelijkheden van elektrisch aangedreven voertuigen en op een zo aantrekkelijk mogelijk design.

Hoge prestaties
De BMW C evolution wordt aangedreven door een vloeistofgekoelde elektromotor van 11 kW (15 pk), die via een getande riem het achterwiel aandrijft. Tijdelijk kan de krachtbron een piekvermogen leveren van 35 kW (47 pk). De acceleratie van 0 tot 50 km/u is mogelijk in 2,7 seconden, van 0 tot 100 km/u kan in 6,2 seconden. De topsnelheid is begrensd op 120 km/u.

In de praktijk is met een volle accu (8 kWh) een afstand van 100 kilometer af te leggen voordat opladen weer nodig is. Dat kan via het 220-volt elektriciteitsnet thuis in vier uur bij een stroomsterkte van 12 ampère. Of in drie uur bij een stroomsterkte van 16 ampère.

Slimme recuperatie van remenergie
Efficiency en het plezier dat rijden met een maxi-scooter biedt, gaan bij de BMW C evolution heel goed samen. BMW Motorrad heeft een uniek systeem ontwikkeld voor recuperatie van remenergie. Het is de eerste tweewieler die dat automatisch doet bij ‘gas dicht’ en remmen.
De berijder van de BMW C evolution kan de balans tussen dynamiek en efficiency letterlijk naar zijn hand zetten dankzij de keuze uit vier rijmodi. In de Road-modus levert de motor zijn maximale acceleratiekracht en is de terugwinning van remenergie bij het sluiten van het ‘gas’ 50% en bij het remmen 100%. In de Eco Pro-modus is de acceleratiekracht begrensd en daarmee is het stroomverbruik lager. Recuperatie bij afremmen is onder alle omstandigheden maximaal. De Sail-modus vermijdt terugwinnen van energie als ‘het gas’ wordt gesloten. De scooter rolt door nagenoeg zonder enig remmend effect. Voor maximale dynamiek zorgt de Dynamic-modus, dan is het volledige vermogen beschikbaar en zo veel mogelijk recuperatie van remenergie.

Veiligheid verzekerd
Bij de ontwikkeling van de BMW C evolution werkte BMW Motorrad nauw samen met BMW Automobielen. Modules van de accu en elektronische componenten zijn dezelfde als die in de BMW i3. Hierdoor is dit de eerste elektrische maxi-scooter die voldoet aan de voor elektrische auto’s geldende internationale veiligheidsnormen ISO 26262 en ECE R100.
De BMW C evolution heeft ook geen doorsnee frame als een maxi-scooter met een verbrandingsmotor. Er is eerder sprake van een centraal in aluminium gegoten frame als behuizing voor de accu. Aan de voorzijde is een stalen balhoofd voor de voorvork gemonteerd; achter is een stalen buizenframe bevestigd en de ophanging voor de enkelvoudige swingarm. De wielophanging en demping komen voor rekening van een upside-down telescopische voorvork en de swingarm achter is voorzien van een schokdemper met een schroefveer.
Net als alle andere producten van BMW Motorrad heeft ook de BMW C evolution standaard ABS en krachtige schijfremmen.

Torque Control Assist (TCA) zorgt voor superieure controle bij wegrijden en accelereren. De werking is min of meer vergelijkbaar met dat van het Automatic Stability Control (ASC) op BMW motorfietsen. TCA begrenst de trekkracht van de motor afhankelijk van de mate van wielslip. Omdat de elektromotor direct vanaf stilstand zijn maximale trekkracht levert, is TCA vooral bij het wegrijden op een gladde ondergrond, zoals natte klinkers, een welkome veiligheidsvoorziening om het doorslippen van het achterwiel te beteugelen.
TCA werkt ook in omgekeerde richting, dus bij het terugwinnen van remenergie. Mocht het achterwiel beginnen te glijden tijdens het remmen, dan wordt de mate van recuperatie beperkt.

Digitale informatiedisplay en LED-dagrijverlichting
De BMW C evolution is uitgerust met een serie innovatieve voorzieningen, onder meer achteruitrijassistentie – een handige hulp bij stapvoets manoeuvreren. Het is ook de eerste maxi-scooter met LED-dagrijverlichting met additionele stadsverlichting.

Een grote TFT-kleurendisplay geeft informatie over het gemiddelde energieverbruik in kWh/100 km, de geleverde stroomkracht, de laadstatus van de accu, de gemiddelde snelheid, het voltage van het elektrische boordnet en het hoogspanningssysteem en de resterende actieradius. In dat laatste geval houdt de boordcomputer rekening met de ingestelde rijmodus. Een staafdiagram geeft aan hoeveel remenergie wordt gerecupereerd.

Inspirerende vormen
Met zijn design past de BMW C evolution in het gamma van motorfietsen en maxi-scooters van BMW Motorrad. De kleurencombinatie Light White non-metallic en Electric Green is een verwijzing naar het milieuvriendelijke karakter en tegelijk naar de dynamische prestaties.

Kort de highlights:
• Innovatieve elektrische aandrijving met een vloeistofgekoelde gelijkstroommotor en een getande riem naar het aan een enkelvoudige swingarm bevestigde achterwiel.
• Vermogen 11 kW (volgens homologatie ECE R85) en 35 kW piekvermogen.
• Maximumkoppel 72 Nm.
• Topsnelheid 120 km/u.
• Acceleratie 0 – 50 km/u in 2,7 s.
• Acceleratie 0 – 100 km/u in 6,2 s.
• Grote actieradius van 100 kilometer in praktijkomstandigheden.
• Vier rijmodi: Road, Eco Pro, Sail en Dynamic.
• Achteruitrijassistentie voor makkelijk manoeuvreren.
• Torque Control Assist (TCA).
• Hoog voltage accu met een grote capaciteit van 8 kWh en innovatieve luchtkoeling.
• Slimme recuperatie bij ‘gas dicht’ en remmen.
• Opladen mogelijk via 220-volt elektriciteitsnet in 4 uur tot aan 100%  bij 12 ampère en in 3 uur bij 16 ampère.
• Samenwerking met BMW Automobielen bij ontwikkeling.
• Elektrische componenten beantwoorden aan normen voor personenauto’s.
• Hybride frame met laag zwaartepunt voor perfecte handling.
• Krachtig remsysteem met ABS.
• Grote TFT-kleurendisplay.
• LED-dagrijverlichting en stadsverlichting.
• Inspirerend design en kleurstelling.

Vanaf 2 mei staat de BMW C evolution voor €15.520 incl. BTW bij de BMW Motorrad dealers.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste test Suzuki GSX-8R

Eerste test Suzuki GSX-8R

2 maart, 2024

Suzuki breidt haar afgelopen jaar geïntroduceerde paralleltwinplatform nu uit met een sportieve exponent? Met een ...
Kawasaki Promo Tour 2024

Kawasaki Promo Tour 2024

1 maart, 2024

Vrijblijvend proefrijden op je favoriete Kawasaki. Dit jaar trekt de Kawasaki Promo Tour weer door het land om jou ...
Stijlvol jasje van LS2

Stijlvol jasje van LS2

1 maart, 2024

LS2 ken je waarschijnlijk voornamelijk van haar helmen, maar de Spaanse firma heeft inmiddels ook een uitgebreid ...

Overig nieuws