Blinde rijlessers…
Wanneer rijinstructeurs hun leerlingen op tijd aan een ogentest onderwerpen, kunnen jaarlijks eenvoudig vele meldingen na examen voorkomen worden.
Dat stelt het CBR. Het bureau voor rijvaardigheidsbewijzen zegt per jaar zo’n 150 meldingen te ontvangen van examinatoren die twijfelen aan de rijgeschiktheid van een kandidaat wegens een onvoldoende voor de ogentest. Omdat het zicht pas tijdens het examen onvoldoende blijkt te zijn, levert het vertraging en extra kosten voor de leerling op.
Blijkt een kandidaat al tijdens een van de eerste rijlessen niet tot het lezen van de kentekenplaat in staat, dan kunnen rijopleiders op tijd adviseren om naar een opticien toe te gaan. Tegen de tijd dat het praktijkexamen plaatsvindt, is het probleem dan vaak al opgelost. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal een medisch traject doorlopen moeten worden en de Eigen Verklaring worden aangepast. “Dat traject kan in een paar weken doorlopen zijn, maar als er écht iets aan de hand is, kun je in verband met wachttijden zo een paar maanden verder zijn”, zo stelt Heldens.
“Als de oogproblemen van een kandidaat bijvoorbeeld door diabetes ontstaan blijken te zijn, dan ben je niet zomaar klaar. De kandidaat had flinke tijdswinst kunnen boeken als het probleem met zijn zicht al tijdens de eerste rijlessen was geconstateerd”, aldus de woordvoerster.
Het CBR toetst tijdens het praktijkexamen het zicht van de kandidaat, maar vindt het de verantwoordelijkheid van de rijopleiders om er in een vroeg stadium aandacht aan te besteden en alert te zijn.
Wij zelf schatten in dat er per jaar beduidend meer slechtziende automobilisten worden afgeleverd dan wordt gesuggereerd…