Nieuws

Niu RQI: blik in de nabije toekomst?

Voor wie de motor vooral gebruikt voor forensen in (rand)stedelijk gebied, is een grote actieradius slechts van beperkt belang. Zo redeneert de Chinese fabrikant Niu althans, die op de CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas met deze RQI een elektrisch prototype presenteert. Een motor die zich vooral focust op een eenvoudige bediening, lichtvoetige handling en connectivity.

Qua design zoekt de hoekig vormgegeven RQI het weliswaar in de klassieke naked bike hoek, maar dat is dan meteen ook het enige dat richting klassiek neigt bij deze Chinese tweewieler. Hij wordt aangedreven door een 30 kW sterke elektromotor, die gemonteerd zit bij de lagering van de swingarm en via een ketting het achterwiel aandrijft. De energie wordt geleverd door een modulair accupakket met twee lithium-ion accu’s van Panasonic. Deze zijn uitneembaar, waardoor ze zowel extern als onboard opgeladen kunnen worden.

Ondanks dat lange afstanden van ondergeschikt belang zijn, claimt Niu een theoretische reikwijdte van tussen de 130 en 200 kilometer. Dat laatste is afhankelijk van de gekozen mapping, rij je in de Normal-modus, dan kom je begrijpelijkerwijs een stuk verder dan in de Sport-stand. De topsnelheid van de tweewieler, die onder meer is uitgerust met ABS, tractiecontrole en adaptieve bochtenverlichting, ligt overigens rond de 160 km/uur. Helemaal niet verkeerd.

Qua hardware vertrouwt de RQI onder meer op een op het oog moderne upside-down voorvork en een enkele schijfrem voor met radiaal gemonteerde remklauw. Elektronisch gezien tapt de tweewieler uit een heel modern vaatje. Het dashboard betreft uiteraard een TFT scherm, verder is RQI voorbereid op 5G-techniek, heeft ‘ie een eigen app, verbinding met de cloud en ontbreekt ook Bluetooth niet aan het standaardpakket.

Hoewel het een prototype betreft, is de Niu RQI waarschijnlijk eind 2020 al leverbaar in de VS. Of, en zo ja wanneer de RQI naar Europa komt, is niet bekend.

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.