Productnieuws

Bijzondere ‘koplamp’

Gaat het om veiligheid op de motor, dan zijn er twee varianten: actieve en passieve veiligheid. In het geval van een helm draait het bij de passieve variant om de beschermende werking na een val, terwijl de actieve kant onder meer een comfortabele zit of goede ventilatie betreft, waardoor je goed bij de les blijft. Of een betere zichtbaarheid door een nogal opvallend design. Wat dat laatste betreft zit het met deze Vata7 X1-LED Carbon helm wel snor!

Het LED in de typenaam van de uit carbon vervaardigde helm, heeft zoals je al zult vermoeden betrekking op in de buitenschaal geïntegreerde verlichting. Die ledstrips flikkeren niet volledig willekeurig, maar communiceren via een in eigen beheer ontwikkeld systeem draadloos met de motorfiets en lichten daardoor enkel synchroon met de motorverlichting op. Ofwel, enkel wanneer je rem of knipperlichten bedient, brandt de helmverlichting mee. Ongeveer 50.000 branduren geeft de Amerikaanse fabrikant op voor de led’s, waarbij een volle accu ongeveer goed is voor twaalf uur bedrijfsuren. Vata7 claimt dat de X1 ECE 22.06 gecertificeerd is, toch is het maar de vraag of de helm in Nederland überhaupt met werkende verlichting mag worden gereden. De Nederlandse wet voorziet vooralsnog niet in verlichting in motorkleding, enkel in verlichting op/aan voertuigen.

De X1 LED Carbon is standaard voorzien van een Sena communicatiesysteem en weegt ondanks alle geïntegreerde snufjes in maat S minder dan een kilo (900 gram volgens de fabrieksopgave). De uitrusting omvat verder onder meer Pinlock-voorbereiding, dubbel D-sluiting en een krasvast vizier. De helm wordt beschikbaar in de maten XXS t/m 3XL, waarbij – heel bijzonder! – iedere maat zijn eigen maat buitenschaal krijgt.
De best wel innovatieve techniek en rijke uitrusting heeft uiteraard wel een prijskaartje, $ 899,-, zo’n € 830,-, kost de helm namelijk, die nog niet op de markt is. Wie erin geïnteresseerd is, kan zich echter vanaf nu op een wachtlijst laten plaatsen.

Er kleven weliswaar nog wat (wettelijke) haken aan ogen aan dit initiatief, maar interessant is het in ieder geval zeker! Info: www.vata7.com

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Komt BMW met een R18 nineT?

Komt BMW met een R18 nineT?

22 mei, 2024

Begin april verraste de nieuwe BMW Motorrad-baas Markus Flasch met een post op zijn Instagram-profiel. Op een ...

Overig nieuws