Nieuws

Bijzondere beamer

Grootse afmetingen en een klassiek ogend, laag silhouet in combinatie met een boxermotor; aan de basis van deze bijzondere ‘landspeeder’ van de Estse edelsmeden van Renard Speed Shop staat vermoedelijk een BMW R18, of anders wel een R nineT. Beide fout! Het is namelijk een R1250R.

Een sterk blok verstopt achter breed uitwaaiend kuipwerk, nog zonder aerodynamische kuip aan de voorzijde, was in de jaren ’30 van de vorige eeuw een beproefde receptuur voor het binnenhengelen van snelheidsrecords. Die illustere oude tijden herleven nu dus weer dankzij Renard Speed Shop, die de van oorsprong Beierse naked bike tot een smaakvolle hogesnelheidsracer transformeerden.

Je gelooft het bijna niet, maar onder de elegante, zelfgeklopte aluminium kuip is de R1250R nagenoeg volledig origineel gebleven. Aan het stalen hoofdframe en de meedragende aandrijfunit is bijvoorbeeld niet gesleuteld. Wel aan de gecoupeerd ogende achterzijde met aparte verlichting. Dat lijkt wellicht een flinke ingreep, maar dankzij het aangeschroefde hulpframe van de R was dit relatief eenvoudig te realiseren. Dit in tegenstelling tot de lang gerekte voorzijde. Het balhoofd is standaard, door nieuwe kroonplaten met veel offset werd echter een paar graden vlakkere balhoofdhoek gerealiseerd.
Veel aandacht was er ook voor het onderbrengen van alle elektronica en sensoren. Zo moest de bijvoorbeeld het originele dashboard behouden blijven, niet alleen omdat de Estse bouwers alle comfortfuncties van de R wilden behouden, maar ook omdat de motor anders niet of niet optimaal wil lopen. Alle elektrische componenten goed onderbrengen en daarnaast ook nog mooi te laten integreren in het geheel, bleek een hele uitdaging.

Verdere opvallende zaken zijn de prachtige spaakwielen, voor in 19 inch, die bij het Italiaanse Jonich Wheels uit de schappen komen. En natuurlijk de niet minder in het oog springen dubbele uitlaatpartij van Akrapovic, die eigenlijk een Ducati Panigale Superleggera toebehoort. Onder de streep een bijzonder smakelijke verschijning, die trouwens te koop staat. Voor hoeveel is alleen niet duidelijk, aangezien de prijs ‘on request’ (op aanvraag dus) is. Koopje van de dag zal het wel niet zijn…

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.