Nieuws

Battle of the Kings: Welke dealer heeft de allermooiste custom Harley-Davidson gebouwd?

Onder de naam Battle of the Kings organiseert Harley-Davidson dit jaar opnieuw een wereldwijde dealer custom bike build-off. Dit keer strijden ruim 200 officiële Harley-Davidson-dealers om de kroon. Onder hen ook Big Rivers Harley-Davidson (Heteren), Harley-Davidson Luxembourg (Moutfort), Motor Saloon (Amersfoort), Harley-Davidson Namur, Harley-Davidson Rotterdam, West Coast Motors (Alkmaar) en Harley-Davidson West Flanders (Roeselare).

Deze zeven dealers nemen het eerst tegen elkaar op in de Benelux-competitie. De winnaar, die op de MOTORbeurs bekendgemaakt wordt, mag vervolgens deelnemen aan de wereldwijde finale. De selectie en kroning van de Custom King 2018 zal vervolgens plaatsvinden de EICMA in Milaan. De regels voor de wedstrijd: kies een Harley-Davidson Dark Custom model en zorg ervoor dat je met een budget van 6.000 euro (excl. Btw) een zo mooi mogelijke motor maakt. Het eindresultaat moet wel straatlegaal zijn.

Big Rivers
Big Rivers Harley-Davidson koos voor een Fat Bob 2018. Teambaas Albert van der Steen, liet zich voor zijn creatie inspireren door Jon Olsson. Van der Steen: “Maar we gingen natuurlijk verder dan alleen design. We hebben de Fat Bob een hele serie nieuwe onderdelen uit de H-D catalogus gegeven. We wilden een machine creëren die er niet alleen waanzinnig uitziet, maar die ook betaalbaar is. Zo hebben we het lakwerk bijvoorbeeld op een zelfklevende ondergrond uitgevoerd, zodat je als koper het resultaat altijd weer kunt aanpassen. Met dat soort slimmigheden denken we de nieuwe, jongere doelgroep die we – gelukkig – steeds vaker in onze showroom zien, op hun wenken te bedienen.”

Harley-Davidson Luxembourg
Harley-Davidson Luxembourg ging voor de Street Bob 2018 en liet zich inspireren door de LiveWire, Harley-Davidsons eerste volledig elektrische motorfiets. Eigenaar Carlos Lobo: “Ik vond het conceptueel interessant om een LiveWire met verbrandingsmotor te ontwerpen. Er is heel wat denk- en bouwwerk in gaan zitten, we hebben de maximale tijd volledig opgebruikt. Uiteindelijk zijn we heel trots op het resultaat. Ik ben geen profeet, maar ik durf wel te voorspellen dat deze machine in 2018 een van de voltreffers zal zijn in ons dealerbedrijf!”

Motor Saloon
Het uit Amersfoort afkomstige Motor Saloon koos voor Captain America als inspiratie voor haar Street Bob 2018. Eigenaar Marco van Velzen: “Ik herkende er meteen de rijke geschiedenis van zijn voorgangers in en zag aan het begin van die bloedlijn Captain America. We waren er al snel uit dat we daar iets mee moesten. We kozen voor een ‘chizeled’ stuur vanwege de stijl en voor hoogprofielbanden voor een klassiekere look. Ook de dempers dragen bij aan de vintage uitstraling. En dan zijn er nog de vele details, zoals de zwarte wielnaven en onderdelen uit de compleet nieuwe messingcollectie van H-D.”

Harley-Davidson Namur
Deze race-klare café-racer op basis van een Harley-Davidson 2018 Forty-Eight XL1200X is de inzending van de Belgische dealer Harley-Davidson Namur. Het team uit Namur liet zich inspireren door de kwartmijlraces en bouwde een motor waarmee leden van het team daadwerkelijk aan races mee zou gaan doen. De fiets kreeg hij een nieuw zadel, de voet-controls gingen naar achteren, er kwamen minimalistische bar-end spiegeltjes op en hij kreeg andere vering. Om de performance eveneens race-klaar te maken kwam er een nieuwe uitlaat, werd de motormapping aangepast en kreeg de motor meer lucht dankzij een Screamin’ Eagle luchtfilter. De performance-upgrade werd afgemaakt met Phat Screamin’ Eagle bougiekabels.

Harley-Davidson Rotterdam
De Rotterdammers hebben een motor ontworpen die naast het winnen van Battle of the Kings, ook een jonger, moderner, publiek moet aanspreken. Voor hun creatie, die als basis een XL1200CX Roadster heeft, doken de Rotterdammers in tijdschriften, commercials en populaire websites. Dit resulteerde in een motor met stijlvolle details, gewrapte uitlaten, een kort kontje en een agressieve bulldog-stance.

West Coast Motors
Voor hun Fat Bob 2018 heeft het uit Alkmaar afkomstige West Coast Motors gekozen voor een moderne ‘Club Style’. “In plaats van het verleden in te duiken, wilden we vooruit kijken. Zie het als een studie naar waar het naartoe zou kunnen gaan met de Dyna-familie. Om dat doel te bereiken begonnen we met een Fat Bob 2018. Die hebben we wendbaarder, strakker en moderner gemaakt. Een deel van de nieuwe onderdelen hebben we zelf gemaakt, een deel komt uit de H-D catalogus. Het resultaat is een postmoderne machine die 100% Harley-Davidson is, maar die je toch nog nooit eerder gezien hebt. We zijn er heel trots op!”, vertelt Gideo Schusser.

Harley-Davidson West Flanders
De 80’s racer van Harley-Davidson West Flanders heeft een XL1200CX Roadster als basis. De dealer, die al eerder deelnam aan de Battle of de Kings, liet zich inspireren door de herkenbare dragster race look uit de jaren 70 tot 90. Nico Naeye: “We stripten de motorfiets, monteerden clip ons, een nieuwe rear set, nieuwe grips en vervingen de uitlaat. Vervolgens bouwden en monteerden we de onderkuip en maakten we – met een hele diepe buiging naar de oorspronkelijke dragsters – de constructie ‘raceklaar’, wat betekent dat al het bodywork zeer snel kan worden gedemonteerd en gemonteerd.”

Stemmen
Een favoriet kunnen kiezen? Klik dan hier om te stemmen.

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.