Nieuws

Arch 1S eindelijk te koop

Komt je bekend voor, bovenstaande tweewieler? Kan heel goed, deze Arch 1S werd namelijk al in 2017 op de Eicma in Milaan als prototype gepresenteerd, maar daarna werd het een beetje stil rond de potent ogende sport-cruiser. Sinds 13 oktober jongstleden echter is de serieproductieversie eindelijk te bestellen bij de Amerikaanse firma!

Daarbij is het maar goed dat je wat jaartjes respijt hebt gekregen om de spaarpot wat extra te spekken, want goedkoop is de 1S bepaald niet. Een dikke $ 128.000,- bedraagt de verkoopprijs namelijk, omgerekend zo’n € 131.000,-. Wat je daarvoor in ruil krijgt? Een moddervette, dik twee liter tellende S&S V-twin met 124 pk en 156 newtonmeter koppel, om maar wat te noemen. En dat dan in combinatie met een gewicht van ongeveer 255 kilo. Aan welke norm het blok voldoet is nog niet helemaal duidelijk, de 1S is namelijk gebaseerd op de KRGT-1, die Euro4 gehomologeerd is.

Wat je ook voor je pecunia krijgt is een opvallend unicaat met een lekker laag silhouet, een welhaast mechanisch voorkomen en prachtige details als een enkelzijdige swingarm, veel carbon (o.a. de tank met geïntegreerde airox) en dikke zeszuiger remklauwen van ISR (achter zit zelfs nog een vierzuiger klauw). In vergelijking met de KRGT-1 zijn de voetsteunen meer in het midden geplaatst en is het stuur vlakker, wat in een duidelijk meer sportieve zithouding resulteert. Sportief is ook de bandenmaat van 120/70ZR17 en 240/45ZR17; wat voor de Ducati Diavel werkt, zou voor ons ook moeten werken, zal Arch ongetwijfeld hebben gedacht. De standaard Michelin Power RS banden liggen trouwens rond een paar exclusieve carbon velgen van BST. En uiteraard ook op veringgebied enkel het beste, wat zich in dit geval vertaald naar het edele spul van Öhlins.

Een echte high-end eyecatcher, die echter vooralsnog enkel in de VS leverbaar is (mogelijk vanwege het niet slechten van de Euro5-barrière). Maar wie weet komt de sport-cruiser toch ooit naar Europa. Heb je tot die tijd nog mooi even de tijd om extra te sparen…

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Precies vier dagen te koop

Precies vier dagen te koop

19 april, 2024

Vespa viert het 140-jarig bestaan op passende wijze. Het bouwt niet alleen een exclusieve scooter (maximaal 140), ...

Overig nieuws