Nieuws

Arc Vector komt er!

Al in 2018 toonde Arc op de Eicma de eerste beelden van de bijzondere Vector, by far ’s wereld meest geavanceerde elektrische motorfiets ooit. Het bedrijfje, met een technische staf bestaande uit onder meer ex-MotoGP ingenieurs, werd onder meer ondersteund door de investeringstak van Jaguar/Land Rover. De voortekenen waren goed, maar zelfs een geslaagde crowdfundactie kon een faillissement helaas niet afwenden.

En daarmee leek het over en uit voor oprichter en eigenaar Mark Truman, die echter niet bij de pakken ging neerzitten. In oktober 2020 nam hij zelf alle relevante firmaonderdelen uit het faillissement over en inmiddels zijn er plannen om de eerste tien Vector’s binnen afzienbare tijd uit te leveren.
En dat is een bijzonder ding, om het maar even zachtjes uit te drukken. Dat begint al met de specificaties, de 220 kilo zware Vector wordt namelijk aangedreven door een 140 pk sterke elektromotor, die de tweewieler in 3,2 seconden van 0 naar 100 km/uur opzweept. Het accupakket voorziet daarbij in een actieradius van 436 kilometer en is vervolgens in 40 minuten weer volledig opgeladen. Op de actieradius na, op zich niet zo heel bijzonder.

Dit in tegenstelling tot het rijwielgedeelte en alle elektronica. De Vector vertrouwt bijvoorbeeld op een carbon monocoque-frame en is aan de voorzijde uitgerust met een bijzondere naafbesturing, die zou moeten sturen als een conventionele voorvork. En alle onderdelen die Arc niet zelf kon maken, zijn bij premium-merken als Öhlins en Brembo geronseld. En dan is er ook nog het door Arc ontwikkelde Human Machine Interface-systeem. De elektrofiets beschikt bijvoorbeeld niet over een dashboard, alle info wordt namelijk via een Head-Up Display in de helm weergegeven. En ook de jas van Arc vormt een wezenlijk onderdeel van de rijbeleving, deze voorziet namelijk in haptische signalen.

Er worden in totaal slechts 399 exemplaren van de Vector gebouwd, die van een behoorlijk stevig prijskaartje is voorzien. Prijzen beginnen namelijk bij € 103.000,-. Voor die centen krijg je de kleding er overigens wel bij, valt dus onder de streep eigenlijk best mee…

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.