Nieuws

Aprilia Tuono 660: de officiële foto’s

Een grote verrassing is de lancering van de nieuwe Aprilia Tuono 660 niet, temeer omdat de motor reeds op de Eicma van 2019 werd aangekondigd. Ook de patenttekening van de motor gaan al sinds de lente van vorig jaar rond. Toch is het fijn om ook officieel iets over de motor te horen. Zeker als het gaan om de lancering. Want dat bericht heeft Aprilia zojuist de wereld ingeslingerd. Dus kunnen we ons nu verlekkeren aan de eerste officiële foto’s.

Het bijgevoegde persbericht is helaas wat beknopt, dus zijn nog niet alle ins- en outs van de motor bekend. Al kunnen we een groot deel van de specs natuurlijk aflezen van de RS660, die hetzelfde blok in het vooronder heeft liggen als de nieuwe lichtgewicht Tuono.  Net als bij de grote uitvoering, blijft ook de nieuwe naked dicht bij de basis van de gekuipte broer.

Deze krachtbron is gebaseerd op de voorste cilinderbank van de V4 1100 van de Italianen. Maar er zijn ook verschillen. Onder meer in het topvermogen, want dat zakt van 100 pk (RS660) naar 95 pk. Daarnaast is ook de eindoverbrenging is iets korter gemaakt, voor meer trekkracht. Bij een naked immers belangrijker dan een hoge topsnelheid. Dit wordt op de Tuono verder gecombineerd met een drooggewicht van 183 kilo, wat hem ongetwijfeld lekker dynamisch maakt. Het frame en de swingarm blijven gelijk aan die van de RS660. Wat wel veranderd is, is zitpositie omdat het stuur hoger geplaatst is dan op de RS660. Dit moet zorgen voor een wat minder sportieve zithouding, en daardoor meer comfort tijdens langere ritten.

Elektronisch is de nieuwe Tuono identiek aan de RS660. Dus zal ook deze motor beschikken over een TFT-dashboard, 6-assige IMU, ride-by-wire en  het APRC-systeem (tractie controle, anti-wiellift, cruise control, instelbare motorrem). Verder heeft de Tuono vijf rijmodi (drie voor de straat, en twee voor het circuit).

Aprilias nieuwe 660 zal verkrijgbaar zijn in drie verschillende kleurstellingen, te weten: Concept Black, Iridium Grey en Acid Gold. Hoeveel de nieuwe motor gaat kosten en wanneer hij bij de dealer zal staan, wordt later bekendgemaakt.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Precies vier dagen te koop

Precies vier dagen te koop

19 april, 2024

Vespa viert het 140-jarig bestaan op passende wijze. Het bouwt niet alleen een exclusieve scooter (maximaal 140), ...

Overig nieuws