Nieuws

Aprilia komt ook met A2-geschikte RS660

De Aprilia RS660, die tijdens de Eicma van 2019 gepresenteerd werd, zal in de zomer van 2020 voor het eerst te koop zijn. Daarnaast heeft Aprilia bekendgemaakt dat er ook een A2-geschikte uitvoering van de 100 pk-sterke supersporter komt.

De tweecilinder zal namelijk ook in een 70 kW versie beschikbaar zijn, waardoor hij ook als A2-motorfiets gereden kan worden. Beide uitvoeringen zullen, naar verluid, tijdens het Aprilia All Stars fan-festival in Mugello hun première beleven. Dit moment wordt tevens aangegeven voor de aftrap van Aprilia’s nieuwe 660cc-lijn, die naast de RS ook een Tuono zal bevatten.

Aprilia RS660 Concept Eicma MotoPlus 8

Het blok van de RS660 is qua bouw identiek aan de voorste cilinderpartij van de Aprilia V4 1100.

Het blok van de nieuwe familie is een afgeleide van de krachtbron die we kennen uit de V4 1100. En afgeleide is daarbij geen loze kreet. Qua constructie is het blok van de Euro5-conforme RS660 namelijk identiek aan de voorste cilinderpartij van Aprilia’s V4.

Dit wordt bij de RS660 gecombineerd met een frame en dubbelzijdige swingarm uit aluminium. Aan de rechterzijde is de swingarm banaanvormig uitgevoerd om ruimte te maken voor de einddemper. Verdere details van de RS zijn radiale remklauwen van Brembo voor, een Kayaba upside-down voorvork, direct afgeveerde achterschokbreker, een modern TFT dashboard en een lichtvoetig setje smeedwielen.

Ook qua elektronica is de RS660 alles behalve onderbedeeld. Zo is een 6D IMU standaard aan boord, waarmee een keur van hulpsystemen aangestuurd wordt. Denk bijvoorbeeld aan bochten-ABS, tractiecontrole, wheeliecontrole, cruise control, een up-en-down quickshifter, regelbare motorrem en verschillende motormappings. In totaal is er keuze uit vijf verschillende rijmodi (Commute, Dynamic, Individual, Challenge en Time Attack).

Volgens Aprilia moet de RS660 nog deze zomer bij de dealer staan, om enkele maanden later aangevuld te worden met de Tuono 660. Hoeveel de nieuwe motorfietsen van Aprilia gaan kosten, is nog niet bekendgemaakt.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws