Nieuws

Antivries…

In deze vreemde tijden is men gelukkig ook bezig met zaken die er echt toe doen. Want wat moet je als motorrijder wanneer je op de Vaalserberg of de Posbank opeens enorme trek in een borrel of een paar pils krijgt? Dan vang je in elk geval bot bij de lokale tankstations. En wat dat is? Dat is tegen De Rechten van de mens!

Sinds 2000 is het in Nederland voor onder andere tankstations verboden om alcohol te verkopen. Pomphouders zijn het niet eens met die maatregel. Ze vinden het vreemd dat zij geen bier of wijn in het assortiment mogen opnemen, terwijl bijvoorbeeld snelwegrestaurants en supermarkten het wel mogen verkopen. Bovendien mag in België en Duitsland ook alcohol worden verkocht. En in het voormalige Oostblok zagen we automobilisten en motorrijders vaak meer vodka dan brandstof tanken.

De procedure om weer alcohol te mogen verkopen, loopt al enkele jaren. In 2012 lokte de Drentse pomphouder Ewout Klok, destijds ook Beta-voorzitter, een proefproces uit door kortstondig alcohol te verkopen. Een eerste zitting viel in het nadeel uit van de pomphouders, net als een tweede zaak bij de Raad van State vorig jaar.

De juridische procedure om weer alcohol te mogen verkopen in tankstations krijgt een Europees vervolg.

Juristen van branchevereniging Beta en pomphouder Ewout Klok hebben besloten om naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te stappen, om zo het huidige verkoopverbod van tafel te krijgen. ”Dit gebeurt op uitdrukkelijk verzoek van de leden”, legt juriste Lisanne Henneveld uit.

Tijdens de regio-avonden die de belangenvereniging afgelopen najaar hield, bleek dat een meerderheid van de leden voorstander is van een vervolgzaak. “Daarom hebben de juridische specialisten bekeken of een gang naar de Europese rechter een haalbare kaart is”, vertelt Henneveld.

 

bron:t v. Gurp, TankPro

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws