Nieuws

Alles in balans?

Na grote jongens als Honda, Yamaha en BMW, heeft nu ook de Indiase elektrische scooter startup Liger Mobility een techniek ontwikkeld, waardoor een tweewieler zelf kan balanceren. De Indiërs hebben deze weliswaar niet volledig nieuwe, maar desondanks nog altijd uiterst innovatieve techniek voor het eerst toegepast in een elektrische scooter!

Dankzij het gyroscopische systeem staat de tweewieler altijd volledig verticaal, met en zonder bestuurder. Zijdelingse impulsen worden door het systeem ook geëlimineerd, zodat de scooter niet omvalt bij bijvoorbeeld een windstootje. Tot zover is het systeem vergelijkbaar met dat van de overige drie fabrikanten, toch heeft Liger nog een extra troef achter de hand. Zij hebben namelijk hun zelfbalancerende techniek gekoppeld aan spraakondersteuning. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de scooter zichzelf middels spraakaanwijzingen te laten inparkeren.

Een ander punt waarvan de Indiase techniek zich van de andere systemen onderscheidt is de prijs. Volgens de ontwikkelaars gaat een scooter uitgerust met deze techniek maximaal tien procent meer kosten dan een regulier exemplaar. Desondanks is de fabrikant naar eigen zeggen nog ver van een serieproductie versie verwijderd. Blijft desondanks interessant!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.