Nieuws

Aantal ongelukken flink omhoog in 2022

Tot nu toe is 2022 een onveilig jaar. Het aantal verkeersongelukken in januari en februari is fors hoger dan vorig jaar. Een van de mogelijke redenen is de versoepeling van het coronabeleid.

In vergelijking met vorig jaar vonden er 2.691 ongevallen plaats waarin iemand gewond raakte of zelfs overleed, maar liefst 628 meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van Smart Traffic Accident Reporting (STAR). Hierin werken onder meer politie, overheid en ANWB samen. Het aantal ongelukken waarin alleen blikschade viel te betreuren steeg van 9.299 vorig jaar naar 11.931 in de periode tot nu toe in 2022.

De cijfers verontrusten de politie. Die blijft daarom inzetten op handhaving in het verkeer, in het bijzonder op de drie grootste oorzaken van ongevallen: rijden onder invloed, overschrijding van de maximum snelheid en afleiding in het verkeer. Bij dat laatste speelt ‘gepruts met een telefoon’ een belangrijke rol. Meer slimme camera’s die registreren of een automobilist een telefoon gebruikt zijn besteld.

Mogelijk dat de huidige benzineprijzen het thuiswerken weer een boost geven, maar in de eerste twee maanden van 2022 waren we thuiswerken collectief zat. Daarom nam de verkeersdrukte – en de daarbij behorende crashes – toe. Ook door het mooie weer van de laatste tijd trekken we er vaker op uit en ook dat leidt tot meer ongevallen.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws