Nieuws

A2-snoepje: F.B. Mondial Piega 452

Met de nieuwe F.B. Mondial Piega 452 wordt een op het oog bijzonder smakelijk A2-snoepje voor 2024 gepresenteerd.

Hoewel de technologie voor de huidige modellen van het traditionele Italiaanse merk F.B Mondial uit China komt, is het ontwerp van de Piega 452 echt Italiaans: van Frascoli Design. Met andere woorden, door Rodolfo Frascoli, die al talloze motorfietsen heeft ontworpen voor verschillende bekende fabrikanten. Of ‘gevouwen’, want dat is wat Piega betekent in het Italiaans, en de designtaal van deze naked bike is strak en modern.

De Mondial Piega 452 wordt aangedreven door een vloeistofgekoelde paralleltwin met een cilinderinhoud van zo’n 450cc, dubbele bovenliggende nokkenassen en 8 kleppen. Verdere motorgegevens zijn een boring van 72 mm en een slag van 55,2 mm, een compressieverhouding van 11,5:1 en elektronisch motormanagement met benzine-injectie. Daarnaast wordt een piekvermogen van 48 pk (35 kW) aangekondigd bij 9.500 tpm – precies de limiet voor de Europese A2-rijbewijscategorie. De twin bereikt zijn maximumkoppel van 39 Nm bij 7.600 tpm.

Het uitlaatsysteem van de Mondial Piega 452 is ook niet standaard, maar is des te opvallender met een setje hooggeplaatste dempers. Hetzelfde geldt in dit segment voor de aluminium enkelzijdige swingarm. De Piega 452 heeft zithoogte van 820 mm en zet volgetankt slechts 176 kilo op de schaal. Overigens gaat er in die tank trouwens slechts 10 liter benzine.

De verdere uitrusting van de Mondial Piega 452 is ook van deze tijd: slipper clutch, TFT-kleurendisplay met smartphone-connectiviteit en led-verlichting rondom.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Stijlvol jasje van LS2

Stijlvol jasje van LS2

1 maart, 2024

LS2 ken je waarschijnlijk voornamelijk van haar helmen, maar de Spaanse firma heeft inmiddels ook een uitgebreid ...
Mail & Win: S100 Clean Pakket

Mail & Win: S100 Clean Pakket

29 februari, 2024

Zo, met de MotorBeurs Utrecht als officieuze aftrap van het nieuwe motorseizoen koud achter de kiezen, is de tijd ...

Overig nieuws