Nieuws

90e Dutch TT: de zaterdag

Jeremy Alcoba, Raúl Fernández en Maverick viñales. Dat zijn mannen die morgen de wedstrijden vanaf poleposition mogen starten. Het was een dag vol chaos en valpartijen, maar het heeft er ook alle schijn van dat we morgen drie spannende wedstrijden gaan zien.

De dauw is amper verdwenen als om 09:00 de derde vrije training van de Moto3 van start gaat. Het is een training met veel valpartijen, waaronder die bij het uitkomen van de Geert Timmer-bocht waarbij WK-leider Pedro Acosta, Ricardo Rossi en Stefano Nepa betrokken waren. Acosta wordt overreden en houdt hier, zo blijkt later, een rugblessure aan over. Foggia sluit FP3 het snelst af met een 1:41,7, Fenati en García volgen op plek twee en drie. In Q1 zijn Masia, Artigas, Fellon en Guevara zijn de vier snelste mannen en gaan door naar Q2. Hier is het Jeremy Alcoba die overtuigend sneller is en met een 1:41,1 de poleposition pakt. Fenati en Foggia maken de eerste rij compleet.

Om tien uur gaan de lichten voor de MotoGP ook op groen. Viñales sluit de derde vrije training als snelste af, teamgenoot Quartararo noteert in de vierde vrije training de snelste tijd. Valentino Rossi, op donderdag nog benoemd tot ereburgen van Assen, wordt in FP3 knap vijfde en weet zich daarmee rechtstreeks te plaatsen voor Q2. Onder andere Bagnaia, Zarco en Marc Marquez lukt dit niet en zullen het via Q1 moeten proberen. Het lukt de beide Ducati rijders, maar Marquez komt ten val en moet morgen als 20e aan de wedstrijd beginnen. In de tweede kwalificatie is het Maverick Viñales die zijn eerste poleposition van het seizoen pakt. Quartararo maakt het Yamaha-feestje met een 2e plek compleet, Pecco Bagnaia sluit de eerste rij. Rossi eindigt twaalfde.

In de Moto2 kan Bo Bendsneyder betere rondes rijden dan de dag ervoor. In het begin van FP3 noteert hij een 8e tijd, later zakt hij terug naar P15 en komt hij 16 honderdste tekort voor een rechtstreekse plaatsing naar Q2. Raúl Fernández is de snelste man, gevolgd door Bezzecchi en Augusto Fernández. Bendsneyder weet zich via Q1 alsnog te plaatsen in Q2, maar komt hier helaas niet verder dan een 13e plaats. Het is Raúl Fernández die de snelste tijd noteert en morgen vanaf de eerste plek zal starten, met Gardner en Lowes naast hem.

Morgen is het dus eindelijk zo ver, de 90e Dutch TT. Het beloven spannende wedstrijden te worden, gezien de trainingen en kwalificaties. Het tijdschema voor morgen vind je hier.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Mail & Win: S100 Clean Pakket

Mail & Win: S100 Clean Pakket

29 februari, 2024

Zo, met de MotorBeurs Utrecht als officieuze aftrap van het nieuwe motorseizoen koud achter de kiezen, is de tijd ...
Yamaha Demo Ride Tour 2024

Yamaha Demo Ride Tour 2024

28 februari, 2024

Met vooruitstrevende designs zijn de Yamaha-modellen in de 2024 line-up stuk voor stuk plaatjes om naar te kijken, ...

Overig nieuws