Nieuws

48-cilinder Kawasaki te koop

Vergeet twee-, drie-, vier- of zelfs zescilinders. Veilinghuis Bonhams heeft binnenkort (21 april) een Kawasaki met 48 cilinders in de verkoop.

Deze multicilinder-exoot is een geesteskindje van ‘gekke professor’ Simon Whitelock. Die heeft meerdere specials op zijn naam staan zoals een zeven- en een negencilinder  Kawasaki. Van eenvoud en minimalisme moet Whitelock duidelijk niets hebben.

Het blok is opgebouwd uit zestien gekoppelde KH250 driecilinder blokken. De gezamenlijk cilinderinhoud bedraagt 4.200 cc. Het gewicht komt uit een minstens zo indrukwekkende zeshonderd kilo. Whitelock bouwde de machine niet met een bizarre topsnelheid of monstervermogen in het achterhoofd. Hij bouwde hem alleen om in het Guinness Book of Records te komen. Wie zoekt onder het kopje ‘Landvoertuig met de meeste cilinders’, weet dat Whitelock daarin slaagde.

De startmotor is een bijzonder exemplaar. Om het enorme motorblok op te starten, monteerde Whitelock het tweetakt motorblok van een 125 cc scooter. Dat een gewoon startmotortje de klus niet kan klaren, mag duidelijk zijn. Naast het blik-vangende motorblok vallen de voorvork, wielen en wielen van een Honda Goldwing minder op. Bonhams verwacht dat de multi-cilinder Kawasaki met de naam ‘Tinker Toy’ zo’n € 70.000,- gaat opbrengen.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste indruk: Indian Scout

Eerste indruk: Indian Scout

17 april, 2024

Zon hoog aan de hemel, rechts van me het glinsterende wateroppervlak van de Stille Oceaan dat helemaal doorloopt ...

Overig nieuws