Nieuws

2011 BMW F650GS en R1200R

In 2007 stopte BMW met de productie van de F650GS, om vervolgens krap een jaar later zijn opvolger te presenteren: de F650GS. Deze had alleen niet een eenpitter als krachtbron, maar een iets tammere versie van de 800 cc paralleltwin van de F800GS. In eerste instantie een briljante zet, maar het publiek begon de eencilinder toch te missen. Maar komend jaar keert de oude vertrouwde eenpits F650GS weer terug in het BMW-gamma, met het bekende 48 pk sterke motorblok met vijf versnellingen. Het design is uiteraard wel behoorlijk opgefrist met
de kenmerkende GS-snavel en asymmetrische koplampen. Rijwieltechnisch deelt de 780 millimeter hoge GS zijn genen voornamelijk met zijn twin voorloper. Dat betekent onder meer een stalen brugframe en een Ø 41 mm telescoop voorvork in combinatie met een monoschokbreker achter met veerwegen van respectievelijk 170 en 165 millimeter. Ook de nieuwe F650 heeft voor weer een 19 inch wiel, waardoor hij ook de levendige rijeigenschappen van zijn voorganger erft.
Naast de F650GS ook nieuws over de R1200R, die komend jaar in navolging van de R1200GS en RT ook het boxerblok met dubbele bovenliggende nokkenassen krijgt. Die jongste boxerversie is er dankzij de DOHC kop met radiaal geplaatste kleppen niet zozeer wat pk’s op vooruit gegaan, maar wel wat betreft koppel (119 Nm bij 6000 tpm, was 115). Belangrijker is misschien wel dat de boxer door die chirurgische ingreep veel directer en levendiger aanvoelt. Verder is de uitlaatdemper 60 millimeter korter dan voorheen, is het stalen stuur vervangen door twee aluminium stuurhelften in een nieuwe kroonplaat en is het cockpitje gemoderniseerd. Ook kreeg de roadster dikkere vorkpoten (Ø 41 millimeter ten opzichte van 35 millimeter) voor wat extra stabiliteit. Meest opvallende nieuws is dat de R leverbaar wordt in twee versies: een sportieve basisversie met lichtmetalen wielen en een Classic uitvoering met accenten van vroegere boxermodellen als spaakwielen, zwart metallic jasje met witte striping en hier en daar een stukje chroom. De nieuwe R1200R is leverbaar vanaf voorjaar 2011.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Honda-kloon van Cyclone

Honda-kloon van Cyclone

26 april, 2024

Zongshen dochteronderneming Cyclone heeft met de RC680 haar eerste supersportfiets gepresenteerd. Eerder deze maand ...

Overig nieuws