Nieuws

200 pk-sterke elektro-naked uit Canada

Op de CES-techbeurs in Las Vegas presenteerde het Canadese Damon Motors een nieuwe, naakte variant van haar elektrische Hypersport-superbike. De naked, genaamd Hyperfighter, is net als de Hypersport goed voor 200 pk en 235 Nm en weegt minder dan 200 kilo.

De naked is niet alleen gebaseerde op de gekuipte elektromotor, de techniek van die superbike is ook rechtstreeks overgenomen. Niet alleen de high-end onderdelen van bijvoorbeeld Brembo en Öhlins, maar ook de diverse rijmodi, ABS, tractiecontrole, parkeerrem, connectiviteit (met de mogelijk updates via smartphone/cloud door te voeren) én het unieke Monocoque-concept, hebben hun weg naar de nieuwe telg gevonden. Enkel de swingarm is met een klein subframe aan aandrijfunit/accupakket bevestigd. Ook is de Hyperfighter uitgerust met een radar- en camerasysteem dat potentieel gevaarlijke situaties detecteert en zo proactief bijdraagt aan het voorkomen van ongevallen. Ook kunnen de clip-ons en voetsteunen middels een druk op de knop tijdens het rijden in een andere stand worden gezet.

Een technisch hoogstandje kortom, maar snel is ‘ie dus ook. Let wel, de eerdergenoemde cijfers behoren wel tot de duurste variant. De ‘goedkoopste’ versie – genaamd Unlimited 15, met een prijskaartje van maar liefst 19.000 US Dollar – moet het met vijftig paarden minder doen. Hierdoor komt de topsnelheid van het basismodel uit op 240 kilometer per uur. Met een 15 kWh accu wordt een actieradius gerealiseerd van net geen 200 kilometer. De Unlimited 20, het middelste model, beschikt wel over de volle 200 paarden en komt daardoor uit op een topsnelheid van 274 kilometer per uur. Zijn 20 kWh-accu brengt hem daarbij 235 kilometers ver. Het verschil met het Colossus-topmodel? Het carbon-kuipwerk, wielen en de enkelzijdige swingarm. Oh ja, en 10.000 dollar. De Unlimited 20 kost je namelijk 25.000 dollar, aan de duurste variant (genaamd Colossus) hangt een prijskaartje van 35.000 dollar. Begin dus maar vast met sparen! Meer info vind je hier.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

KTM laat het beest groeien

KTM laat het beest groeien

29 november, 2023

KTM’s Super Duke was al bepaald niet schraal bedeeld qua cc’s, maar de 2024-versie groeit ook nog eens een ...

Overig nieuws