Nieuws

16 juni: de ZZ races

Op zaterdag 16 juni 2012 zullen voor de vijfde keer (lustrum) de ‘revival’ van de historische ZZ Races worden gehouden. ZZ staat voor ’t Zandt en Zeerijp, twee dorpen op het mooie "’t Hoogeland" in het Noorden van Groningen.

En Wessel Slagter, de man die ooit mede aan de wieg van de Klassieke Japanse Motor Vereniging stond, rijdt mee op het beste van twee werelden: een Seeley Honda CB 750.

Maar er natuurlijk veel meer moois te zien en te horen!

De ZZ Races van nu zijn regelmatigheidswedstrijden voor historische racemotoren. In 1946 en 1947 waren het wedstrijden om het Nationaal Wegrace Kampioenschap van Nederland.
Op hetzelfde circuit, met een lengte van ca. 5800 m, hebben toenmalige toppers als Piet Konijnenburg (BMW), Drikus Veer (Velocette en later Triumph), Frans Visbach (Sparta), Tinus Schreuder (Eysink), Jan Haakmeester (Rudge), Ananyas Ananyas (ook Rudge) en Lous van Rijswijk (Velocette) in 1946 en 1947 hun motoren de sporen gegeven. Enkele oud-coureurs, inmiddels tussen 88 en 95 jaar!!, zullen op 16 juni as., mits gezond, weer aanwezig zijn.

In samenwerking met de Historische Motorsport Vereniging (HMV) zullen ca. 230 coureurs hun motoren opnieuw laten brullen. Alle traditionele klassen zullen aan de start verschijnen om te zien wie het meest regelmatig zijn of haar ronden kan rijden. Het betreft hier de klassen van 50 cc tot en met 500 cc en zijspannen. De racemotoren zijn van de bouwjaren tot 1965.

Als extra attractie zullen wij dit jaar een extra klasse op de baan zetten. Het betreft hier de Jaren- 70 klasse van 350 t/m 750cc. Wil Hartog, de Witte Reus, zal als voorrijder gaan fungeren en verder komen diverse Noordelijke oud(top)coureurs aan de start. Veel nog met hun originele materiaal. Wij noemen: Theo Louwes op Kawasaki H1R uit 1970, Sieuw de Boer op Suzuki RG 500 uit 1976, Jan de Jong op Triumph Trident uit 1975 en nog vele anderen. Circa 60 in getal.
Ook zijn een aantal coureurs die normaal bij de KNMV Classics en internationaal rijden van de partij. We noemen de familie Bakker uit Midwolda en de familie Kampen uit Steenwijk (vroeger Ulrum). Professionele teams die rijden met ABSAF en Aermacchi.

Tot slot hebben zich opnieuw een contingent Engelse coureurs (8 stuks) zich gemeld met de motivering dat zij in Engeland lovende kritieken over het circuit in ’t Zandt/Zeerijp hadden gehoord. Zij rijden met jaren dertig en veertig materaal als Norton, Rudge en Velocette (KTT).

Iedereen is welkom op zaterdag 16 juni as. in ’t Zandt en Zeerijp, waar om 9.30 uur met de trainingen wordt begonnen. ’s Middags om 12.30 uur beginnen de wedstrijden over twee manches.

Aansluitend aan de races gaan we nog een feestje bouwen. In het rennerskwartier verzorgen the Outtakes een optreden met muziek uit de jaren ’60 en ’70. In Zeerijp zullen Dirty Joe & the Jacks zorgen voor een stevig stukje rockmuziek.

Entreeprijs is € 6. Kinderen tot 12 jaar gratis. Website: www.zzraces.nl

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste test: Yamaha XSR900 GP

Eerste test: Yamaha XSR900 GP

25 mei, 2024

Seks op wielen; de Yamaha XSR900 GP is niets minder. Typisch een motorfiets die je zo uit de folder koopt. Of is ...

Overig nieuws