Nieuws

WK Superbike Magny-Cours, Frankrijk

Op zijn favoriete circuit maakte Toprak Razgatlioglu goed op klassementsleider Alvaro Bautista. In Magny Cours voerde de Yamaha-coureur met twee eerste plaatsen en een tweede plek de druk op. Razgatlioglu maakte zeventien punten goed.

De strijd om de Superbike-titel is nog niet gespeeld. Met nog drie WK-ronden voor de boeg leidt Alvaro Bautista met 57 punten voorsprong op Toprak Razgatlioglu. Jonathan Rea is met 177 punten alleen rekenkundig nog een titelkandidaat. Toch zorgde Rea voor het weekend al voor het meest opzienbarende nieuws. De 36-jarige Rea maakte bekend dat hij zijn nog één jaar lopende contract met Kawasaki afkoopt en volgend jaar de plek van Razgatlioglu overneemt in het Yamaha-team. Dat de zesvoudig wereldkampioen negen jaar dienstverband met Kawasaki niet met plichtmatige rondjes af wil sluiten, bewees hij op Magny Cours. In alle drie races tekende Rea voor de derde plaats. Topscorer werd echter Toprak Razgatlioglu. Een start vanaf de tweede rij weerhield hem er zaterdagmiddag niet van om al in de tweede ronde de leiding over te nemen van kopstarter Bautista. De Spanjaard viel rijdend op een tweede plaats plotseling stil bij het uitkomen van een langzame rechter bocht. Bautista kreeg zijn machine nog weer aan de praat en hervatte de race als laatste. Dankzij recordronden werd hij nog tiende. Razgatlioglu profiteerde maximaal van Bautista’s pech, maar moest daar voor wel afrekenen met Bautista’s teamgenoot Michael Ruben Rinaldi. De Superpole-race leek op een gevecht tussen drie coureurs uit te draaien, totdat Bautista zich door een slipstream volledig verremde en teammaat Rinaldi hard van zijn Panigale kegelde. Bautista mocht van geluk spreken dat hij niet door de wedstrijdleiding werd bestraft voor de ongecontroleerde actie. Eerder in de race werd Scott Redding bestraft met een Long Lap penalty toen hij polesitter Garrett Gerloff onderuit kegelde. Met een zwaar gehavende stroomlijn finishte Bautista nog als tweede. De afsluitende zondagse race domineerde de regerende kampioen echter. Bautista won zijn negentiende race van het jaar, ruim voor Razgatlioglu en Rea. Voor Michael van der Mark werd de Franse WK-ronde een weekend om te vergeten. De BMW-rijder vond nooit een goed gevoel en bleef puntloos in alle races. Op zondagmiddag crashte hij. Supersport 300-coureur Jeffrey Buis deed wel goede zaken in Magny Cours. Hij won beide races en nam de leiding in het klassement over. Op het circuit waar vader Barry zijn laatste Supersport 600-podium scoorde, scoorde Loris Veneman op zaterdag met een derde plaats zijn eerste top 3. Een dag later, op zijn zeventiende verjaardag, reed Veneman zelfs een aantal ronden op kop. Hij werd vijfde.