+ Plus

WK Superbike Aragon, Spanje

Met een voorsprong van 57 punten begon Alvaro Bautista aan het twee na laatste WK Superbike-weekend van het seizoen. Maar voor het derde weekend op rij verliep alles bepaald niet volgens plan voor de titelverdediger. Na een slechte zaterdag slaagde de Ducati-coureur er op zondag toch weer in om met twee overwinningen een positieve balans te houden. Daardoor maakte Toprak Razgatlioglu zonder overwinning nog altijd tien punten goed.

Op zaterdagmiddag leek er niets aan de hand voor Bautista. Weliswaar had Jonathan Rea zijn tweede pole van het jaar geclaimd, maar vanaf een derde plaats sprintte Bautista naar voren, met Rea en Toprak Razgatlioglu achter zich aan. Vooral Rea pushte, maar Bautista bouwde slechts aan een voorsprong. Na vijf ronden leidde hij comfortabel, maar in de zesde ronde gleed de Spanjaard roemloos onderuit. Direct attaqueerde Razgatlioglu de daarop leidende Rea, maar zijn aanstaande vervanger bij Yamaha zwichtte niet. Terwijl de weer opgekrabbelde Bautista snellere tijden noteerde dan de koplopers, reed zijn teamgenoot Michael Ruben Rinaldi een gat van bijna twee seconden dicht. Zes ronden voor het einde verraste hij Razgatlioglu en vier ronden voor de finish zette hij ook Rea aan de kant. Razgatlioglu dook mee, maar moest de foutloos rijdende Rinaldi laten gaan. De Italiaan, die volgend jaar in het Ducati-fabrieksteam plaats moet maken voor Nicolò Bulega, won zijn eerste race sinds Barcelona 2021, op het circuit waarop hij in 2018 zijn WK Superbike-debuut maakte én waar hij in 2020 zijn eerste race won. Razgatlioglu werd tweede, Rea scoorde zijn 25e (!) Aragon-podium. Achter vierde man Andrea Locatelli zette Danilo Petrucci een knappe prestatie neer. Na een crash in de Superpole moest Petrucci als laatste starten en na een geweldige inhaalrace finishte hij als vijfde. Bautista finishte niet. In de laatste bocht zat hij bijna aan het achterwiel van dertiende man Michael van der Mark, om vervolgens voor een tweede keer onderuit te glijden. Het verkleinde Bautista’s voordeel op Razgatlioglu tot 37 punten.

De Superpole-race was voor de vierde maal dit seizoen een steekspel voor drie man. Rea, Bautista en Razgatlioglu sloegen in de korte race een groot gat met de rest. Vier ronden voor het einde viel wereldkampioen Bautista voor het eerst aan, maar toen Rea met succes counterde, dook ook Razgatlioglu in het gat. In de slotronde passeerde Bautista Razgatlioglu – de Turk won nog nooit een race in Aragon. De uitgekookte Bautista gebruikte de kracht van de Panigale om twee bochten voor de finish op het rechte stuk langs Rea te blazen. Met zijn zesde zege op het Spaanse circuit nam Bautista gedecideerd revanche voor een prijzige fout.

Dankzij zijn overwinning mocht Bautista ’s middags van pole beginnen. Maar hoewel hij direct de kop opeiste, glipte Rea naar de kop met de prima gestarte Andrea Locatelli achter zich aan. De tweede man in het Yamaha-team was een doorkomst later zelfs de nieuwe leider, maar voor de volgende doorkomst passeerde Bautista eerst Rea en vervolgens Locatelli. Daarna verdween de thuisrijder uit beeld op weg naar zijn 21e overwinning van het jaar – dit maal zonder fouten te maken. Razgatlioglu haalde vier ronden voor de vlag teamgenoot Locatelli met zijn rokende machine in. Door de rook had de achtervolgende Rinaldi, vijfde in de Superpole, het gas wat dicht gedraaid. Een aanval op Razgatlioglu kwam er ook niet meer. Rea werd op grote achterstand vierde.

“Ik heb de reset-knop in gedrukt voor vandaag”, grinnikte Bautista. “Ik probeerde te leren van de fout en om hem in ieder geval niet nog eens te maken. Ik voelde me meteen goed, al in de Superpole-race, maar in de middag was het anders. Er was veel minder grip en ik moest eerst weer begrijpen hoe de baan er bij lag. Misschien had ik de voorband te veel belast om de achterband te ontzien. In de tweede helft was de voorband op, maar ik kon de boel managen.”

Op zaterdag was Michael van der Mark tot en met de tiende van achttien ronden met een tiende plek de beste BMW-vertegenwoordiger. Op de streep had hij als dertiende finisher echter alleen nog Baz op een veertiende plaats achter zich. De Superpole-race leverde een weinig vrolijkstemmende puntloze dertiende plaats op, maar in de lange slotrace startte Van der Mark voortreffelijk. Lange tijd bezette de Rotterdammer de negende plaats. In de tweede helft moest hij echter nog twee plaatsen inleveren, ook op merkgenoot Garret Gerloff die in alle races de best beplaatste BMW-rijder was. Van der Marks elfde plaats was zijn beste klassering sinds zijn rentree in Most. Voor het weekend in Aragon maakte BMW bekend dat Van der Mark gehandhaafd blijft in het fabrieksteam. Scott Redding neemt volgend jaar de plaats in van Loris Baz bij Bonovo Action BMW. Van der Mark wordt zo in 2024 herenigd met Toprak Razgatlioglu, met wie hij in 2020 een duo vormde bij Yamaha.

Loris Veneman werd op zaterdag de negende winnaar van een Supersport 300-race in 2023. De 17-jarige Veneman crashte in de Superpole, maar profiteerde van een rode vlag. In de daarna tot vijf ronden ingekorte wedstrijd reed de debutant met de allure van een ervaren kampioenskandidaat. De Kawasaki-rijder ging als zevende de laatste ronde in, maar passeerde vóór de eerste bocht al slipstreamend alle concurrenten en bleef in de slotronde buiten ieders bereik – een niet geringe prestatie in de zeer competitieve Supersport-klasse. Hij hield een minimale voorsprong van 0,033 seconde op teamgenoot Jeffrey Buis. Een dag later waren de verschillen in de lichtste klasse andermaal minimaal, met weer een beslissing in de laatste ronde. Weer leidde Veneman in de slotfase een grote kopgroep, maar Buis speelde het spel het slimst. De 21-jarige Kawasaki-coureur ging slipstreamend naar de kop en verdedigde zijn positie met 0,021 op tweede man Matteo Vanucci. Met zijn vierde overwinning van 2023 zag kampioenschapsleider Buis zijn kansen op een tweede wereldtitel aanzienlijk stijgen. Met alleen nog twee races in Portimao leidt hij met 29 punten voorsprong. Veneman finishte als zesde, in de kopgroep, minder dan een halve tel achter Buis. In de Supersport-klasse won Nicolò Bulega beide races. Glenn van Straalen scoorde een achtste plaats op zaterdag. Op zondag vloog hij met een highsider van zijn machine. Hij bleef ongedeerd.