+ Plus

Toeren Mainfranken

Waar vrolijk meanderende stroompjes en zonnige hellingen het landschap bepalen, heb je een goede kans om de zomer al wat eerder tegemoet te rijden. Bijvoorbeeld in de Duitse wijnstreek Mainfranken, op een goede 500 kilometer van Utrecht. Een ideale bestemming op er eens een lang weekend op uit te trekken.

Wijn en water zijn onze begeleiders tijdens deze lentetocht door de Duitse streek Mainfranken. Ingeklemd door Spessart in het westen en de Frankische Schweiz in het oosten, slingert onze route zich door een dromerig landschap langs talrijke rivieren en kleinere stroompjes. Een ideaal gebied voor motorrijders! We beginnen de trip bij ‘Ausfahrt’ 100 van Autobahn A7 en zweven via het Gramschatzer Wald naar beneden, richting het Main-dal. Om geen natte voeten te krijgen in de Main wijken we bij Karlstadt naar het westen uit. En daar is ‘ie weer, de Main, die ons pad als bochtige metgezel nog een aantal keer zal kruisen. In Lohr blijven we aan de rechterzijde en komen we niet veel later in Gemünden. Via een mooi rondje door de Bayerische Spessart belanden we in Burgsinn, van waaruit een klein weggetje naar een kasteel leidt en ons uiteindelijk door een dicht begroeid bos naar de Fränkische Saale, die we op zijn beurt over een heerlijk kronkelende weg tot aan Hammelburg volgen.

De Fränkische Saale rond Morlesau is als in een droom. Het landschap oogt als een plaatjesboek en wie op zoek is naar een ongebruikelijke en originele plek om te overnachten, kan bij ‘Baumhaushotel Seemühle’ de boom in, letterlijk. Maar je kunt natuurlijk ook een meer conventioneel onderdak zoeken in een van de vele gezellige ‘Landgasthöfe’ rond Hammelburg. Tip: de motorvriendelijke ‘Gasthof Noeth’ in Morlesau, direct aan de route.
Weinig verkeer, bochtenrijke bergwegen aan de linker- en rechterzijde van de Fränkische Saale en geweldige vergezichten, bijvoorbeeld vanuit Sodenberg, kenmerken dit gedeelte van de route. We trekken verder richting het oosten, waar we achter Stadtlauringen de tot 400 meter hoge Haßberge beklimmen.

Via Königsberg in Bayern koersen we in de beste zin des woords weer richting Main. Niet middels de snelste weg, maar langs twee ruime bochten om de mooiste gedeelten en bochten aan elkaar te puzzelen. Bij Appendorf verlaten we het idyllische Lautertal en laten we snel de aaneenschakeling van doorgaande wegen en spoorwegen in het Main-dal achter ons. Bij Eltmann snijden we dwars door het Steigerwald natuurpark. Via het dal van Rauhen Ebrach voert de route ons langs het imposante kloostergebouw in Ebrach, tegenwoordig een jeugdstrafinrichting. Op de weg naar Oberschwarzach nemen we een doodlopende zijweg richting Handthal. Daar bevindt zich in de vorm van een motorcafé met uitzicht op de Stollberg een prima plek om een bak koffie te pakken. Verder in westelijke richting bereiken we bij Nordheim weer de Main en steken we de rivier met de veerpont over. Correct gesteld verlaten we hier een eiland, dat door de Main en het Main-kanaal tussen Volkach en Schwarzach wordt omgeven. Vervolgens gaat het steil bergop door de geometrisch perfect aangelegde wijnbergen richting de A7, waar we een punt achter onze reis zetten.

INFO MAINFRANKEN
Ingebed door zonnige wijnvelden en heuvels met zachte contouren, worden op de toerroute de meest kenmerkende landschappen van de meest noordelijke punt van Bayern aan elkaar gelust.

AANREIS
Voor deze Mainfranken-tour kun je het gebied vanuit Nederland op twee mooie manieren aanreizen: vanuit het noorden via natuurpark Bayerische Rhön en dan via Fladungen en de Rother Kuppe naar Bischofsheim, Sandberg, Oberthulba en Hammelburg. Vanuit het westen via Hanau, Schöllkrippen, Wiesen, Frammersbach, Lohnhaupten en Hermanskoppe.

BEZIENSWAARDIGHEDEN
Tijdens een toer door het traditioneel katholieke Mainfranken passeer je vele mooie en imposante kastelen, burchten en kloosters, die een bezoek meer dan waard zijn. Op de site www.frankentourismus.de kun je een lijstje samenstellen van de historische bezienswaardigheden die je wil bezoeken. Maak je de rit op een enduro, dan zou je in het weekend tegen betaling ook nog een rondje op de crossbaan van Arnstein te maken (www.msc-arnstein.de). Voor beginners is er een speciaal programma.

ETEN EN SLAPEN
Voor liefhebbers van lekkere visgerechten is de oudste viskwekerij van Duitsland in Grafendorf aan de Fränkische Saale een echte aanrader. Tijdens het ‘Hofffest’ van 29 mei tot en met 1 juni is er volop verse vangst forel. Info: www.fischgut-seewiese.de. Mooie ‘Biergärten’, zoals Schloss Hallburg bij Nordheim, waar je voor een goede prijs regionale gerechten als ‘Fränkische Zwiebelfleisch, vind je verspreid over de gehele route. De hieronder opgesomde ‘Gasthöfe’ dekken dan ook maar een klein deel van het totale gastronomische aanbod af.
www.das-baumhaushotel.de
www.der-hummelhof.de
www.gasthof-loebl.de
www.heigenbruecken.de/waldhaus-am-englaender
www.hotel-noeth.de
www.weinrestaurant-schlosshallburg.de

ROUTE EN REGIO
In het centrum van de route liggen de steden Schweinfurt en Werneck, waar echter in een grote boog omheen wordt gereden. De wijnstreek Mainfranken hoort bij de meest zonnige streken van Duitsland. In grote lijnen voert de route over goed geasfalteerde wegen, maar op een paar punten zeer de wegen zeer smal zijn en is de staat van het wegdek veel minder goed. Dat vraagt een goede motorbeheersing. Omdat de route veel over verkeersluwe wegen voert en tankstations daardoor dun zijn gezaaid, is het verstandig om goed rekening te houden met de actieradius van je motor.

Gerelateerde artikelen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

23 mei, 2024

Veel nieuws op GS-front bij BMW dit jaar. Uiteraard was daar het nieuwe vlaggenschip, de R1300GS, maar de Duitse ...
Eerste Test Yamaha XSR900GP

Eerste Test Yamaha XSR900GP

9 mei, 2024

Seks op wielen; de Yamaha XSR900 GP is niets minder. Typisch een motorfiets die je zo uit de folder koopt. Of is ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-