+ Plus

Stuart Parr Collection

Dit heeft de wereld nog nooit eerder gezien. Midden in Manhattan toont designer Stuart Parr zijn sensationele collectie Italiaanse motorfietsen. Zijn ‘Art of the Italian Two Wheel’ zet betoverend mooie motoren als kunstobjecten neer.

Benelli, Ducati, Laverda, Magni, Motobi, Moto Guzzi, MV Agusta; alle Italiaanse topmerken staan er. Prachtig mooie motoren, waarvan het merendeel stamt uit de periode 1960 tot 1980, en allemaal in ongelooflijk goede staat. Het geheel van 26 Italiaanse motorfietsen staat kunstzinnig gearrangeerd in een door grote glazen puien omgeven ruimte op de begane grond van een gigantische wolkenkrabber in Manhattan’s Bryant Park District. Kortom, een omgeving waarin deze waardevolle machines ogen als filmsterren op een rode loper. Eigenaar van deze motorpracht is Stuart Parr, miljonair, multitalent, designer, architect en filmproducent (o.a. van de Eminem-film ‘8 Mile’). Deze charismatische New Yorker is met name gefascineerd door de viercilinders van MV Agusta uit de jaren zeventig. Naar alle waarschijnlijkheid is hij in het bezit van de mooiste exemplaren ter wereld. Destijds waren deze machines met hun potente motorblokken al geen normale motorfietsen, maar echte luxepaardjes met straalaandrijving. Ian Falloon, Stuart’s vriend en samensteller van de begeleidende teksten bij de tentoonstelling, geldt als een absolute expert als het gaat om Italiaanse motoren. In de jaren zeventig, zo doceert hij, toen de Britse motorindustrie langzaam maar zeker verdween en in Japan de massaproductie begon, bleven de Italianen esthetisch verantwoorde motoren produceren, vaak direct afgeleid van de racemotoren uit die tijd. Dat kun je met name aan de Ducati’s uit die tijd goed zien. Zo veel handwerk, zo veel idealisme, ja de liefde, er is er geen één gelijk. We begrijpen het: dat is kunst. Stuart’s tentoonstelling in New York loopt nog tot eind juli. Aansluitend wil hij graag een rondreizende tentoonstelling organiseren. De Italiaanse bandenfabrikant Pirelli wil hem helpen om de collectie dit najaar op de EICMA in Milaan te krijgen. Info: www.stuartparrcollection.com

Lees meer over

Ducati

Gerelateerde artikelen

Alpenmasters 2022 – Grote finale

Alpenmasters 2022 – Grote finale

reactie(s) - 29 september, 2022

De voorronden zitten er op. We hebben acht groepswinnaars en de winnaar van de vorige Alpen-Masters, de Ductai ...
Alpenmasters 2022 – Midnakeds

Alpenmasters 2022 – Midnakeds

reactie(s) - 1 september, 2022

Brede sturen, stevige vering en flink wat vermogen, dat zijn de ingrediënten waarmee de Ducati Streetfighter V2 en ...
Occasion – 3 luchtgekoelde classics

Occasion – 3 luchtgekoelde classics

reactie(s) - 1 september, 2022

Ooit waren ze onbetwist de technische standaard, nu een stilistisch statement: motoren voorzien van koelribben die ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.