Nieuws

Roadbooktour Rondje Hoge Veluwe

Zoals de naam van deze roadbook-tour al doet vermoeden, voert de route voor een groot deel over de Veluwe. En dat zoveel mogelijk over niet alledaagse weggetjes door het gebied dat ongeveer duizend vierkante kilometer groot is en voor een belangrijk deel uit bossen, heide, stuwwallen en zandverstuivingen bestaat. Prachtig rondje dus!

Omdat ze doorgaans vroeg open zijn en er is altijd zowel een toilet als koffie is, start ook deze roadbook-tour weer bij de bekende hamburgerketen met de gele M, die in Barneveld om precies te zijn. Oorspronkelijk was de Veluwe nagenoeg volledig bebost, maar in de middeleeuwen heeft de mens veel van de bomen gekapt als brandstof voor de ijzerindustrie én om ruimte te maken voor landbouw. Daardoor kreeg de wind vat op het zand en ontstonden de bekende stuifduinen. De Veluwe herbergt ook een brede variëteit aan fauna, in de gebieden die zijn afgezet met de wildroosters, kun je allerlei grote en kleine dieren tegenkomen. Ook voor de mens is het een aantrekkelijk gebied, daarom zijn er ook veel vakantieparken te vinden.
Het gebied is ook ruimtelijk qua opzet, zo ruim dat er verschillende kazernes en oefenterreinen zijn. Bij Garderen kruist de route zo’n oefenterrein. Kortom, het is een erg afwisselend en groen gebied. Het eerste MotoPlusPunt bevindt zich best op een bijzondere plek: Vliegveld Teuge. Hier vinden vluchten plaats met kleinere toestellen, maar het is ook populair onder zweefvliegers en het is de thuisbasis van het Nationaal Parachutisten Centrum. Dus de kans dat er wat te doen is terwijl je aan de koffie zit, is behoorlijk groot.
Mocht je hier willen overnachten, dan kan dat in het vliegtuighotel. Deze is gevestigd in het dienstvliegtuig van de voormalig DDR-leider Erich Honecker, dat door Jean des Bouvrie is ingericht tot hotelkamer.

Daarna gaat de route een stuk langs het Apeldoorns kanaal. Dit kanaal is gegraven omdat de IJssel op dat stuk vaak moeilijk bevaarbaar was, omdat het te ondiep was, of omdat de stroming te sterk was. Sinds 1972 is het echter afgesloten voor de scheepvaart. In dezelfde tijd dat het kanaal is gegraven, is ook de spoorlijn Dieren-Apeldoorn aangelegd. Sinds 1975 rijden hier alleen nog stoomtreinen van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij, in de zomer enkele treinen per dag.

Dan is het alweer tijd voor het Tweede MotoPlusPunt: Bakkerij Brunch in Hoenderloo. Dit bevindt zich pal tegenover een ingang van Nationaal Park de Hoge Veluwe.
Tegenover Bakkerij Brunch staat een klein gebouwtje met een rieten dak, de Heldringput. Deze is gegraven op initiatief van dominee Heldring voor het gehucht Hoenderloo, dat destijds bestond uit 24 plaggenhutten, waarbij de inwoners voor hun drinkwater afhankelijk waren van een houten ton waar regenwater werd opgevangen.
Het park was in het begin van de vorige eeuw eigendom van de familie Kröller Müller en werd vooral gebruikt als jachtterrein. In het park werden onder meer wilde zwijnen, edelherten en zelfs kangoeroes uitgezet. Die laatste hebben het niet gered, maar zwijnen en herten lopen er nog steeds rond. Toen de familie het park wilden verkopen, omdat ze in geldnood zaten, heeft dde Nederlandse overheid via een fonds het beheer overgenomen. Als tegenprestatie kreeg de staat ook de kunstcollectie van mevrouw Kröller-Müller in eigendom, die nog altijd te zien is in het naar haar vernoemde museum. Een ander bekend natuurgebied is Planken Wambuis. In 1980 is dit gebied aangekocht door de staat en geschonken aan Natuurmonumenten als cadeau voor hun 75-jarig bestaan. Velen zullen het kennen van het iconische restaurant en de gelijknamige carpoolplaats. De route eindigt bij het sfeervolle restaurant De Waldhoorn in Otterlo, maar als je wat hippers wilt, kun je ook bij de buren terecht.

Gerelateerde artikelen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

23 mei, 2024

Veel nieuws op GS-front bij BMW dit jaar. Uiteraard was daar het nieuwe vlaggenschip, de R1300GS, maar de Duitse ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-