+ Plus

Roadbook-tour Westland

Nederland mag dan niet al te groot zijn, aan diversiteit qua landschappen geen gebrek. Deze roadbook-tour laar je een heel bijzondere kant van ons land zien. Nederland is een grote exporteur van landbouwproducten en tijdens deze route zie je dat dat voor een groot deel achter glas wordt geproduceerd!

De McDonalds in ‘kennisstad’ Delft vormt het startpunt van deze kassenroute. Na een eerste beknopte indruk van de glazen teeltgebouwen rij je al snel weer volop door het groen van het recreatiegebied langs de Rotte, die uitmondt in het centrum van Rotterdam. Wat verderop heb je aan de linkerkant Rotterdam The Hague Airport. Aan de rechterkant zie je duidelijk dat je door een veengebied rijdt met lange, smalle percelen en hoge grondwaterstanden. Vanwege de moeilijke bodemomstandigheden liggen er niet meer wegen dan echt nodig is. De wegen verbinden oorspronkelijk vooral de dorpen die zijn gesticht op klei en zand. Daarom ontkomen we er niet aan om soms een stukje door bebouwd gebied te rijden, daarvoor word je beloond met onverwachte kleine slingerweggetjes.

 

In Schipluiden drijft Paviljoen ’t Middelpunt in de Vlaardingsevaart, het eerste MotoPlusPunt op deze route en vooral op het terras is het in de zon goed toeven. Binnen is het eveneens prima zitten, hopen dus maar dat we daar met z’n allen binnenkort weer van kunnen genieten!

 

Na Maasluis rij je echt het kassengebied in. Rond 1828 was dit gebied het centrum van de druiventeelt en was er veel export naar Engeland. Aanvankelijk groeiden de druiven tegen druivenmuren, maar omstreeks 1900 kwamen er steeds meer kassen.
Nu zie je links en rechts van je een glazen muur waarachter vooral heel veel tomaten en bloemen groeien. Ook nu worden er trouwens op enkele plaatsen nog druiven geteeld in de kassen. Aan deze kassen dankt de route natuurlijk haar naam: De Glazen Stad.
We rijden steeds verder richting de Noordzee en precies daar stuit je ook op het tweede MotoPlusPunt van vandaag, dat op een werkelijk prachtige plek ligt, aan het strand van Hoek van Holland. Bij Beachclub One zijn er voor motoren zelfs eigen parkeerplaatsen aangelegd.
Tijdens het vervolg van de route rij je dan weer een tijdje tussen de kassen, maar ook zie je regelmatig de duinen die het land beschermen tegen de woeste branding van de zee. In Honselersdijk loopt de route langs Royal Flora Holland Naaldwijk. Dat is onderdeel van de coöperatie die onder andere de producten verkoopt die in het Westland worden geteeld. In Naaldwijk worden met name snijbloemen verhandeld. Na een kleine 135 kilometer rijden dient het einde van de tocht zich alweer aan: eetcafé De Bonte Haas in Wateringen aan het riviertje de Zweth.

Gerelateerde artikelen

Eerste Test CFMoto 450MT

Eerste Test CFMoto 450MT

11 april, 2024

Met de 450MT kan CFMoto zo maar eens vol in de roos schieten. De allroad is fraai gelijnd, lijkt op papier alle ...
Eerste Test Kawasaki Ninja 500

Eerste Test Kawasaki Ninja 500

11 april, 2024

Kawasaki en Ninja zijn net zo’n onlosmakelijke combinatie als de Dikke en de Dunne, Johan Cruijff en nummer 14 en ...
Eerste Test Honda CBR600RR

Eerste Test Honda CBR600RR

11 april, 2024

Ooit was supersport een gouden klasse, waarin de Japanse fabrikanten vele duizenden units verkochten, maar rond ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-