+ Plus

Roadbook-tour Veluwe 2018

Met Pasen koud achter de rug is het motortoerseizoen officieel begonnen. Tijd daarom voor onze eerste roadbook-tour van het jaar, die door één van ’s lands meest bekende en onder motorrijders geliefde gebieden voert: de Veluwe.

Vooraf een tweetal kleine kanttekeningen. Allereerst kan de route niet na zonsondergang worden gereden, omdat er dan stukken weg afgesloten zijn. Ten tweede: ongeveer halverwege voert de route een paar honderd meter over goed berijdbare half verharding, dat ook met een reguliere straatmotor prima te doen is.
Het beginpunt van de pak ‘m beet 160 kilometer lange route is de McDonalds aan de Deventerweg 121a te Deventer. Van daaruit gaat het eerst in oostelijke richting naar Colmschate en aansluitend het buurtschap Oude Molen, waarna het via een prachtige landelijke wegen verder gaat naar het noordelijker gelegen Wijhe. Bij dit dorpje aan de IJssel, bekend van onder meer de gotische Nicolaaskerk en de Wijhese molen, maken we gebruik van het pontje dat ons naar de westelijke oever van de rivier brengt. Natuurlijk pakken we daar een uitdagend stukje dijkweg mee, waarbij je er goed aan doet niet meteen al te enthousiast aan het werk te gaan, op de IJsseldijk wordt namelijk vaak gecontroleerd op snelheid. Beetje opletten dus. Zodra je van de IJsseldijk naar beneden rijdt, ondergaat het landschap binnen 200 meter een enorme transformatie wanneer je de Veluwe in rijdt. Hier wisselen heidevelden, bossen en leuke dorpjes elkaar af en is er een meer dan goede kans dat je onderweg wilde dieren ziet: everzwijnen, wilde paarden of herten. Halverwege de route vind je iets onder Nunspeet, bij Leuvenum, onze eerste terrastip, de Zwarte Boer. Liever nog iets verder doorrijden? Kan, op driekwart van de route zit onze tweede terrastip, de Waldhoorn in Otterlo, waar ze onder meer een bijzonder smakelijke uitsmijter serveren.
Vervolgens voert het laatste stuk van de route langs de boorden van het National Park De Hoge Veluwe en aansluitend om het vliegveld Deelen heen. Een enorm groot terrein waardoor de wegen soms een paar kilometer rechtdoor lopen. De eerste MotoPlus roadbook-tour van 2018 eindigt vervolgens bij het Van der Valk hotel in Apeldoorn.

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Yamaha XSR900GP

Eerste Test Yamaha XSR900GP

9 mei, 2024

Seks op wielen; de Yamaha XSR900 GP is niets minder. Typisch een motorfiets die je zo uit de folder koopt. Of is ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-