+ Plus

Roadbook-tour van west naar oost

Deze alweer tweede roadbook-tour van het nog uiterst prille toerseizoen is net even anders dan normaal. Geen (bijna) rondje dit keer, maar een van a naar b route. Of van w naar o beter gezegd, na de start in het westen levert de iets meer dan 150 kilometer route je namelijk uiteindelijk af in de lommerrijke Achterhoek!

Beginnend met een kleine nuance, het startpunt bevindt zich niet in het uiterste westen van het land, maar iets meer centraal. In Breukelen om precies te zijn, vlak bij de A2, wel zo praktisch. Lang hoef je niet te wachten op de eerste mooie kilometers, want al snel gaat het langs de rivier de Utrechtse Vecht, waar de gegoede burgerij in de 18e eeuw prachte buitenverblijven liet bouwen. Een mooi voorbeeld daarvan is Vreedenhoff in Nieuwersluis. Bij dit monumentale pand staat een theekoepel (1776), een van de meest kenmerkende Vechtkoepels door de fraaie detaillering in Lodewijk XVI-stijl.
Via de Loosdrechtse Plassen kom je in een bosachtig gebied en rij je onder meer langs de ‘Pyramide van Austerlitz’. Dit bijzondere uitzichtpunt ligt op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug en dateert uit de tijd van Napoleon. In 1804 liet generaal Marmont de piramide bouwen door het Frans-Bataafse leger, als eerbetoon aan zijn vriend en voorbeeld Napoleon Bonaparte. Aansluitend is het alweer tijd voor een eerste stop bij het MotoPlusPunt Schimmel in Woudenberg.

Via leuke weggetjes vervolgen we de route langs een van de meeste bekende natuurgebieden van Nederland Nationaal Park De Hoge Veluwe. Een kleine veertig prachtige kilometers rollen er onder het rubber door, alvorens het tweede MotoPlusPunt van de dag zich aandient: eetcafé en cafetaria De Zevensprong in Hoenderlo.
Buikje vol? Dan gaat het verder, waarbij je al snel langs monument De Woeste Hoeve komt. Dit is een herdenkingsplek voor de 117 mannen die op 8 maart 1945 op deze plek werden gefusilleerd als represaille voor de ‘aanslag’ op Rauter, de hoogste Duitse politiegeneraal en hoofd van de SS in Nederland.
Een kilometer verder zien we nog een herinnering uit de Tweede Wereldoorlog: het ereveld Loenen. Sinds de jaren tachtig is het overigens niet alleen meer een rustplaats voor gesneuvelde soldaten uit de Tweede Wereldoorlog, ook militairen die zijn omgekomen tijdens VN-missies kunnen hier begraven worden. Met het pontje in Brummen steken we aansluitend de IJssel over. Als je deze route tussen oktober en april rijdt, houdt er dan rekening mee dat de laatste overtocht al om 17.00 uur is.
Bij Hengelo (Gld) loopt de route over de Varsselring. Dit is een van de weinige nog bestaande stratencircuits in Nederland, wat je vooral ziet aan het feit dat er totaal geen obstakels in de berm staan.
De route eindigt bij café restaurant De Klok in het Achterhoekse Eibergen. Veel verder naar het oosten in Nederland kun je niet, want vijf kilometer verder is de Duitse grens al.

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Zero DSR/X

Eerste Test Zero DSR/X

reactie(s) - 29 september, 2022

Wil je vandaag de dag als motorfabrikant een hardloper op verkoopgebied in je gamma hebben, dan kun je simpelweg ...
Alpenmasters 2022 – Grote finale

Alpenmasters 2022 – Grote finale

reactie(s) - 29 september, 2022

De voorronden zitten er op. We hebben acht groepswinnaars en de winnaar van de vorige Alpen-Masters, de Ductai ...
Roadtrip Kawasaki H2SX SE

Roadtrip Kawasaki H2SX SE

reactie(s) - 29 september, 2022

Voor de introductie van enkele Kawasaki-modellen zouden we naar Zwitserland vliegen. Vliegen? Laagvliegen is een ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.