+ Plus

Roadbook-tour: Rondje Zwolle

De vorige MotoPlus Roadbook-tour kreeg de naam rivierenland mee, maar ook deze toertocht zou zo kunnen heten, want ook rondom Zwolle zien we veel water. Direct aan het begin, nog in de bebouwde kom van Zwolle, komen we langs de Westerveldse Aa en de Noorderkolk bij het Zwarte Water. Een klein stukje verder komen we over de Vecht, die we een stukje gaan volgen en die uitmond in het Zwarte Water. Via de buurtschappen Genne, Holten en Streukel, waar we langs het Varkensgat en Galgenrak rijden, komen we in Hasselt aan. Langs het Zwarte Water rijden we tot het noorden van Zwolle, waar we de Mastenbroek-polder inrijden en uiteindelijk in Cellemuiden en Genemuiden komen. Tussen Kamperzeedijk-Oost en Grafhorst komen langs het Stoomgemaal Mastenbroek bij de Goot en het Ganzendiep, welke in IJsselmuiden uitmonden in de IJssel.
In Hanzestad Kampen, waar we de IJssel oversteken, biedt de IJsselkade diverse mooie terrastips met uitzicht over de IJssel. Hier rijden we zuidwaarts door de gehuchten Kamperveen en Hogeweg, om via de prachtig slingerende Spijkerboersweg naar De Zande te rijden. Daar zoeken we de dijk langs de IJssel op – de Zalkerdijk die overgaat in de Geldersedijk – en volgen deze naar Hattem. Daar komen we langs het Apeldoorns kanaal, de Zwarte Kolk en Bottenstrank, overblijfselen van vroegere dijkdoorbraken.
We volgen de dijk langs de IJssel nu tot het veerpont naar Wijhe.
Vanaf Wijhe gaat het noordwaarts terug richting Zwolle, maar niet zonder de prachtig slingerende weggetjes via Liederholthuis naar Heino gereden te hebben. En ook hier weer veel waterlopen zoals de Soestwetering, Raalterwetering, Nieuwe Wetering, Kolkwetering en het Overijsselsch kanaal ten noorden van Heino.
Vlak voor Hoonhorst komen we in het buurtschap Lenthe; in deze omgeving liggen meer buurtschappen met prachtige namen zoals Mataram, De Marshoek en Herfte. En zo bereiken we bijna ongemerkt het einde van deze MotoPlus Roadbook-tour rondom Zwolle; ene toertocht die laat zien dat eigenlijk heel Nederland een delta van de rivieren en watergangen is.

Gerelateerde artikelen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

23 mei, 2024

Veel nieuws op GS-front bij BMW dit jaar. Uiteraard was daar het nieuwe vlaggenschip, de R1300GS, maar de Duitse ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-