Nieuws

Roadbook-tour – Rivieren en bossen

Gezien de titel van deze roadbook-tour zal het je niet verbazen: op deze met 170 kilometer behoorlijk lange toerrit rond Arnhem en Apeldoorn krijg je veel groen en blauw voor de kiezen. Een prachtige afwisselende route die door diverse verschillende landschappen voert.

De route begint bij het ‘fastfood corner’ en Shell tankstation aan de Rietgraaf in Oosterhout, onder de rook van Arnhem. Niet bepaald een landschappelijk hoogtepuntje, maar dat verandert al snel. Het eerste stuk gaat namelijk door de Betuwe en langs de Waal, met vergezichten over de uiterwaarden en dijkweggetjes die daarbij horen. De Waal is een paar kilometer verder naar het oosten (bij Pannerden) ontstaan op het punt waar de Nederrijn zich afsplitst van de Rijn.

Vlakbij dat punt staat Kasteel Doornenburg. Dit is een van de grootste en best bewaarde kastelen van Nederland. In 1936 werd het gekocht door de Enschedese textielbaron J.H. van Heek die ervoor zorgde dat het tussen 1937 en 1941 volledig werd gerestaureerd. In de oorlog werd het helaas geraakt door een Brits bombardement, waarna Van Heek dus weer opnieuw kon beginnen. Veel mensen zullen het kasteel herkennen, want in 1968 vormde een groot deel van kasteel het decor voor de TV-serie Floris.

In een gebied met zoveel water kan een pontje natuurlijk niet ontbreken. Bij Pannerden steken we daarom de Nederrijn over en even verderop kruist de route de Oude Rijn. In dit rivierengebied zie je natuurlijk veel koeien en boomgaarden, maar niet veel later begint het landschap te veranderen. De koeien blijven, maar het water wijkt meer en meer voor bomen: je rijdt de Achterhoek binnen. Al lopen de meningen over de exacte grenzen van dit gebied enigszins uiteen. Bronkhorst ligt zeker in de Achterhoek. Dit kleinste stadje van Nederland telt ongeveer honderd inwoners en kent veel fraaie historische panden. Het is dan ook niet zo vreemd dat het gehele stadje door het Rijk aangewezen is als beschermd stadsgezicht. Niet veel later kom je in Baak bij het eerste MotoPlus op de route: het Wapen van – jawel – Baak.

Aansluitend loopt de route verder door het kleinschalige coulisselandschap met veel houtwallen, bossen en beekjes. Bij Eefde kruisen we het Twenthekanaal. Dit loopt van Zutphen naar Enschede en vormt een belangrijke verbinding voor de industrie in Twente. Daarom is de sluis bij Eefde onlangs uitgebreid met een tweede kolk, waardoor de wachttijd voor de schepen is verkort en de bedrijfszekerheid vergroot. Het verval in de sluis is ongeveer 6 meter.

De tocht gaat verder door de Achterhoek en net voor de grens met Overijssel passeren we Landhuis Dorth, dat tegenwoordig eigendom is van Natuurmonumenten. Om de IJssel over te steken gaat de route door Deventer. Wanneer je de IJssel over bent, kun je de prachtige skyline van een van de oudste steden van Nederland zien. Vooral de imposante Lebuinuskerk steekt overal bovenuit.

Dan gaan we verder de IJsselvallei in en wordt het landschap weer meer open. Op een mooie plek in dit gebied staat De Kribbe, het tweede MotoPlusPunt. Het is hier prima toeven voor koffie, want ze bakken hun eigen taarten. En voor geschiedenisliefhebbers is er ook een museum met oude landbouwwerktuigen. Na Loenen verandert het beeld weer enorm, want dan ga je de bossen van de Veluwe in. De route loopt langs Ereveld Loenen, waar vierduizend Nederlanders zijn begraven, die tijdens de oorlog of andere gewelddadige conflicten om het leven kwamen. Een eindje verderop rijd je langs het monument Woeste Hoeve ter nagedachtenis aan 117 mannen die door de Duitsers werden gefusilleerd als represaille voor de aanslag op een hoge Duitse generaal. Het eindpunt is vlakbij het Sportcentrum Papendal. Dit centrum voor de topsport is gewoon openbaar toegankelijk, ook als je geen topsporter bent.

Startpunt: Shell Heinz Park, Rietgraaf 13, Oosterhout
MotoPlusPunt 1: Het Wapen van Baak, Wichmondseweg 30, Baak
MotoPlusPunt 2: De Kribbe, Weerdseweg 6a, Wilp
Eindpunt: Van der Valk Hotel Arnhem, Amsterdamseweg 505, Arnhem

Gerelateerde artikelen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

23 mei, 2024

Veel nieuws op GS-front bij BMW dit jaar. Uiteraard was daar het nieuwe vlaggenschip, de R1300GS, maar de Duitse ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-